Je li Branko Nađvinski dobio naručena pitanja: Božinoviću nije postavio nijedno pitanje o aferi koja potresa Hrvatsku

Je li Branko Nađvinski dobio naručena pitanja: Božinoviću nije postavio nijedno pitanje o aferi koja potresa Hrvatsku

U Hrvatskoj ponovno imamo veći porast broja novih slučajeva zaraze. U posljednja 24 sata, čak 333, najviše u proteklih gotovo mjesec dana. Još je sedmero ljudi preminulo. S dolaskom hladnijih dana, rastu brige ugostitelja i djelatnika u glazbenoj industriji. Veća okupljanja u zatvorenim prostorima neće biti moguća zbog epidemioloških razloga.

S današnjim porastom broja novih slučajeva zaraze, s dolaskom hladnijih dana – možemo očekivati da će doći i do novih epidemioloških mjera. Mnogo je pitanja za prvog čovjeka nacionalnog Stožera civilne zaštite i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji se danas sastao s predstavnicima glazbene industrije i ugostiteljskih djelatnosti, piše HRT.

– Što se tiče današnjeg sastanka, mi smo pokazali koliko je Stožer spreman daleko ići u dijalogu, a dijalogu nema alternative. Ono što je danas bilo jasno svim sudionicima tog sastanka je da smo svi na istom poslu, da nam je svima cilj isti, kazao je Božinović gostujući u Dnevniku HTV-a.

Taj cilj je, kazao je, s jedne strane da se ne povećava znatno broj novozaraženih osoba u Hrvatskoj, a s druge strane da u ovakvim uvjetima “pokušavamo zajedno vidjeti koje su to okolnosti u kojima sve te djelatnosti mogu nastaviti svoj rad.”

Moramo svi u svemu ovome nešto naučiti i prilagoditi se

Na pitanje razmišlja li o nekim strožim mjerama, Božinović je odgovorio da su strože mjere za neke situacije koje se, nadajmo se, mogu izbjeći ako se pridržavamo mjera koje se u konačnici uvijek svedu na isto.

– Koliko se održava distanca, higijena ruku, nosa, maske u zatvorenim prostorima. Ako se to može, naravno u nekim situacijama kao što je rad kafića, klubova – to nije normalna okolnost za njihovo poslovanje, međutim, moramo svi nešto u svemu ovome naučiti i prilagoditi se, kazao je Božinović.

Na pitanje kakve se epidemiološke preporuke mogu očekivati u vezi s vjerskim okupljanjima, budući da su pred nama Svi sveti, advent i Božić, odgovorio je da su velika okupljanja uvijek rizik te da treba imati u vidu i šire okolnosti – ne samo vjerski događaji koji sami po sebi prolaze bez relativno velikih rizika.

– Međutim, dolasci, odlasci, pogotovo za blagdan Svih svetih, autobusi, to je nešto o čemu trebamo voditi računa, kazao je.

Možemo li očekivati potpuni “lockdown”?

Je li se razmišljalo o uvođenju parcijalnog “lockdowna” ondje gdje su žarišta Božinović je rekao da su lokalni stožeri, prije svega na županijskoj razini, ti koji predlažu mjere. Lokalna žarišta – lokalne mjere. To znači jedan veći napor za sve koji su uključeni u ovaj posao, međutim, mislim da je to ispravno i to je odgovor na pitanje kako izbjeći širi “lockdown”.

Božinović je komentirao i današnje Pompeove najave da će državljani RH moći ići u Ameriku bez vize, nakon što se riješe određene administrativne stvari.

– Zadovoljni smo napretkom, kazao je Božinović te dodao kako je dosta sporazuma i dogovora potpisano i postignuto te da su Hrvatska i američka strana u razdoblju “lockdowna” održale kontakt.

– U ovom trenutku možemo reći da smo pri samom kraju, sporazumi o kojima se govori, implementacija vezano za razmjenu sigurnosnih podataka, daktiloskopskih podataka – to je sve u završnoj fazi, rekao je Božinović.

Smatra kako smo na dobrom smo putu da se ukinu vize za SAD. A na pitanje očekuje li pokušaj većeg proboja migranata prema RH, odgovorio je da hrvatska policija čuva granicu.

– Ove godine bilježimo 39% više pokušaja ilegalnih ulazaka u RH, gdje su migranti spriječeni u tom naumu – što je veliko povećanje s obzirom na činjenicu da skoro dva mjeseca nije bilo nikakvih prelazaka, jer su svi bili zatvoreni i u Europi i u BiH, kazao je.

– Mi smo nastavili sve to vrijeme s obučavanjem, s opremanjem hrvatske policije. Spremni smo za svaki scenarij, međutim, nadamo se da će se to izbjeći kada govorimo o zimskim mjesecima ipak tehnika doći do punog izražaja, dodao je.

Novi pakt o migracijama i azilu sadržava činjenicu da je mnogo ekonomskih izbjeglica te zaštitu vanjskih granica EU-a. A na pitanje o nadolazećim izborima u SDP-u, Božinović je odgovorio kako smatra da će SDP-u, kako bi se suprotstavio Andreju Plenkoviću, trebati više od jednih predsjedničkih izbora.