Je li Pupovac odlučio: Srbi neće ići na Vučićevu komemoraciju u Novi Sad, ali ni na proslavu u Knin?

Je li Pupovac odlučio: Srbi neće ići na Vučićevu komemoraciju u Novi Sad, ali ni na proslavu u Knin?

Srpsko narodno vijeće (SNV) ove će godine žrtve Oluje, što čine svakog 3. kolovoza, komemorirati u selu Deringaj u općini Gračac. Isti dan će objaviti svoju 15. izjavu u povodu obljetnice Oluje, koja je, kako je SNV ustvrdio prošle godine, »prouzročila historijski egzodus Srba s područja zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, njih više od 300.000 moralo je napustiti svoje domove«. Govornici će se u Deringaju, ističe se u najavi SNV-a, »prisjetiti mještanki i mještana ovog i drugih sela gračačke okolice koji su izgubili živote u valu nasilja ljeta i jeseni 1995.”, javlja Novi list.

– Ta komemoracija je ono za što se mi pripremamo i gdje ćemo ići, rekao nam je jučer predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Nije htio otkriti hoće li netko iz SDSS-a, kojemu je također on na čelu, biti prisutan 4. kolovoza u Novom Sadu, gdje skup u počast žrtvama Oluje organiziraju srpske vlasti, odnosno dan kasnije u Kninu, u kojem će se održati središnja hrvatska proslava velike vojno-redarstvene operacije. Pupovac je htio govoriti jedino o skupu SNV-a, pa bi se moglo zaključiti da nitko od vodećih političkih predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj neće ići ni u Novi Sad, ni u Knin.

Ako to doista bude tako, Pupovac će i treću godinu zaredom izostati s komemoracije na kojoj je glavni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsjednik SDSS-a bio je suočen sa zaista oštrim kritikama nakon što je 2018. bio na komemoraciji u Bačkoj Palanci, gdje je Vučić, između ostalog, kazao da je »Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba«. Protiv Pupovca su tada ustale braniteljske udruge, a i njegovi koalicijski partneri iz HDZ-a tražili su da on zauzme jasan stav o Vučićevoj tezi.

Pupovac je nekako izdržao političku i medijsku lavinu koja se na njega sručila u ljeto 2018., a otišao je i komemoraciju na Fruškoj Gori 2019. No, iduće dvije godine nije ga bilo na ovim skupovima u Srbiji, možda zbog epidemije, a možda i zato što je Vučić 2020. napao SDSS jer je Boris Milošević kao potpredsjednik Vlade 5. kolovoza u Kninu slavio Oluju.

Foto: Hina