Kalkulant na čelu SDP-a: Zašto Bernardić nema hrabrosti nositi listu za EU parlament

Kalkulant na čelu SDP-a: Zašto Bernardić nema hrabrosti nositi listu za EU parlament

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Hrvatske utvrdilo je u utorak listu s 12 svojih kandidata za izbore za Europski parlament koji se trebaju održati u svibnju. O njoj će se još raspravljati na Glavnom odboru te stranke u proljeće, te su moguće i promjene, a na tom tijelu bi se trebao utvrditi i konačni poredak svakog od kandidata na listi.

Na listi su uz sadašnje europarlamentarce Biljanu Borzan i Tonina Piculu, i drugi poznatiji članovi te stranke: Davorko Vidović, Ranko Ostojić, Joško Klisović, Gordan Maras… Međutim, na njoj nema predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Iako su ga i oni iz njegovog kruga nagovarali da preuzme odgovornost i nosi listu, on je to odbio.

Od tih 12 kandidata, u SDP-u se stvorilo uvjerenje, da bi sve ispod tri zastupnička mjesta bilo neuspjeh. To mogu biti prva trojica s liste, ali je moguće da netko tko je 4. ili 5. uz pomoć preferencijalnih glasova preskoči nekog ispred sebe. Na zadnjim izborima, kada se biralo 11 zastupnika, SDP je u koaliciji s HNS-om i IDS-om dobio ukupno 4 mandata.

Tri su pripala SDP-u, ali je umjesto Nevena Mimice, koji je postao povjerenik u Europskoj komisiji, u Strasbourg otišao Jakovčić, dok je četvrti mandat pripao Jozi Radošu iz HNS-a. Na tim izborima, podsjetimo, HDZ je sa svojim partnerima dobio 6 mandata. Jedan je otišao stranci ORaH Mirele Holy koja je nosila listu, ali nije htjela u Bruxelles nego je umjesto nje otišao Davor Škrlec.

Upravo taj model SDP-ovci su predlagali i svom šefu Bernardiću. Može nositi listu i ako bude izabran, ne mora otići u Bruxelles, nego umjesto njega može ići sljedeći po izbornim rezultatima. Na taj su način htjeli da preuzme odgovornost za te izborne rezultate. Uostalom, i ostali čelnici oporbenih stranaka nosit će te liste i izložiti se opasnosti da ih neki njihovi stranački kolege preteknu.

Božo Petrov će tako najvjerojatnije nositi Mostovu, Ivan Vilibor Sinčić će biti prvi kod Živog zida, a Anka Mrak-Taritaš od Amsterdamske koalicije. Pozivajući Bernardića da bude na čelu liste SDP-ovci su htjeli konačno početi rješavati pitanje vodstva te stranke. Ako rezultati budu u skladu s očekivanjima Bernardić može ostati na čelu, a ako ne budu, trebao bi otići.

To su u primisli vjerojatno imali i oni koji su ga pozivali da bude prvi na listi.. „EU izbori su mjesto i vrijeme gdje šef stranke mora preuzeti odgovornost i povesti vojsku u izbornu bitku“, rekao je Zlatko Komadina koji je donedavno spadao u krug onih koji podržavaju Bernardića. I Ivo Jelušić, također Bernardićev čovjek, istog je stava.

No, čelnik SDP-a to zasad odbija. Umjesto da sebe izloži provjeri birača, ponudio je Komadini da nosi listu. Ovaj je to odbio jer ga „Bruxelles ne zanima“. Mediji navode i izvore iz te stranke koji govore da „Bernardić cijeli život izbjegava klinč“. Navodno se boji mogućnosti da ga zbog preferencijalnog glasovanja ne preskoče oni koji će biti iza njega na listi.

Primjerice, Borzan ili Picula. Takav rasplet za njega bi bio veliki neuspjeh čak i u slučaju da SDP dobro prođe na tim izborima. Izbjegavanjem izlaska pred birače i suočavanjem s izbornim rezultatima, Bernardić očito želi svojim suparnicima oduzeti moćno oružje kojim bi započeli njegovo svrgavanje u slučaje lošeg ishoda.
No, čini se kako time od sebe odbacuje i onaj važni dio stranačkog vodstva koji ga je svojedobno i doveo na čelo te stranke, a sada ga tolerira. Među njima su svakako Komadina i Jelušić, ali i neki drugi SDP-ovci poput Rajka Ostojića koji imaju sve manje strpljenja za kaklulanstsko ponašanje svog šefa.