Karmine za SDP u Otvorenom: Aleksandra Kolarić “pokopala” svoju bivšu stranku

Karmine za SDP u Otvorenom: Aleksandra Kolarić “pokopala” svoju bivšu stranku

Zašto se dio SDP-ovih zastupnika pobunio protiv odluke Peđe Grbina o smjenama na čelu saborskih odbora? Je li riječ o legitimnoj odluci novoizabranog predsjednika ili revanšizmu prema gubitničkoj struji? Zašto se nakon mjeseci šutnje aktivirao bivši šef stranke Davor Bernardić? Kakva je unutarstranačka demokracija na hrvatskoj političkoj sceni?


U emisiji “Otvoreno” gostovali su saborska zastupnica SDP-a Renata Sabljar Dračevac, bivša ministrica u Vladi Zorana Milanovića Mirela Holy, bivša glasnogovornica Vlade Ivice Račana Aleksandra Kolarić, novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja te novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Na početku emisije voditelj Mislav Togonal je obraćajući se SDP-ovoj Sabljar Dračevac da je zvao desetak njezinih saborskih kolega, ali da se s obzirom na situaciju nisu htjeli odazvati “s obzirom na situaciju”.

Postavlja se logično pitanje, što se zapravo dogodilo na Klubu zastupnika SDP-a.

– Hrabra sam suočiti se sa svakojakim problemima, pa i ovima unutar stranke. Mi smo bili pozvani na Klub na Iblerov trg u 18 sati. Ja sam došla jedno 15ak minuta prije, vidjela sam da sam smijenjena u Odboru za zdravstvo. Mislila sam da će se naš novi predsjednik Peđa Grbin držati onoga što je najavljivao, a to su dijalog, dvosmjerna komunikacija, da neće biti nikakvih sječa glava itd.

Kaže da nije nikakav problem što Grbin smjenjuje ljude jer on ima legitimitet kao novi predsjednik SDP-a, ali da je očekivala razgovor i pojašnjenje ako nešto dobro nije obavljala.

– Brzo se željela donijeti odluka, a mi smo htjeli da se pojedinačno glasuje, dodaje Sabljar Dračevac.

U subotu je sjednica Glavnog odbora SDP-a, može li se očekivati rasplet?

– Pratim SDP već godinama, kao da smo u onom filmu “Beskrajan dan”, stvari se ponavljaju, ističe novinarka Petra Maretić Žonja ističući da niti jedna od dvije struje nisu shvatile da su ovim izbori možda bili i posljednja šansa, s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze.

Zanimljiva joj je situacija kada je Rajko Ostojić dao svoj saborski mandat na raspolaganje, ali samo do  lokalnih izbora.

– To se zapravo može smatrati prijetnjom Grbinu da će, ako budu loši rezultati, da će se vratiti u Sabor i nastaviti mu raditi probleme. Ne vidim kako će ova stranka izvući se iz problema, s obzirom na ove obračune nakon par dana, dodaje Maretić Žonja koja također smatra da SDP-ov rejting neće porasti već bi nakon ovih događaja mogao nastaviti padati.

Aleksandra Kolarić

Teško je reći da je bilo tko od njih u pravu jer se radi o krivim političkim ciljevima, smatra Aleksandra Kolarić dodajući da je zadnja stvar što članstvo i građani od novog vodstva očekuju, borba oko podjele fotelja.

– Ima na desetke tema o kojima se trebalo odmah govoriti. Afera Janaf, obroci za djecu u školama, posljedice koronakrize na ekonomiju, a jedino što se nije trebalo dogoditi jest nastavak klanovskih borbi. Sve se ovo događalo i Davoru Bernardiću sa saborskim klubom, očito se isto istim vraća. Ipak, to nije specifično samo za SDP ili Hrvatsku, da imate stranačku elitu u parlamentu i stranačku elitu na pozicijama unutar stranke.

– Ja sam smatrala da bi bilo najbolje da su SDP-ovci izabrali Mirelu Ahmetović, to bi bila svježina i novina, žena na čelu SDP-a, osoba koja ima dobar javni nastup, koja neće poticati podjele u stranci, ističe Mirela Holy dodajući da je ružno i što se HDZ naslađuje time što se događa.

– Čini se da ljudi u SDP-u nisu ništa shvatili iz onoga što se događalo zadnjih godina, dodaje.

– Sve ovo što se događa čak i nije toliko loše da se događaju te klanovske borbe, a događat će se dok jedan klan ne pobijedi, ističe Ivanka Toma iz Jutarnjeg, dodajući se da Grbin još uvijek ne kontrolira Klub te da će se vidjeti što će biti na Glavnom odboru.

– Ako se rascijepi Klub SDP-a, to je ogromna šteta i za Hrvatsku. Čula sam da će se selektivno primati nazad ljude u Klub, to je užasno, ističe Sabljar Dračevac dodajući da se ovakvim ponašanjem zapravo šalje poruka da SDP ne želi opet doći na vlasti i provoditi promjene.

Što se tiče Glavnog odbora SDP-a u subotu, kaže Kolarić da “Grbinova ekipa” ima većinu, od 55 do 65 glasova u odnosu na 103. Pitanje je i hoće li biti javno glasovanje.

– Marija Lugarić trebala bi postati nova šefica Glavnog odbora, dodaje.

Maretić Žonja isto kaže da bi Grbin trebao imati većinu za kadrovska pitanja, ali da je pitanje hoće li imati većinu dođe li na tapetu primjerice izbacivanje nekoga iz stranke.

– Na tapeti bi mogao biti Željko Sabo, za kojega je rečeno da zbog korupcije jako šteti stranci, vidjet ćemo što će biti.

Velik je problem unutarstranačke demokracije “poslušnost šefovima”, istaknuto je u raspravi u “Otvorenom”.

– Na vrh dolaze mediokriteti koji su poslušni šefovima, i to nije samo u SDP-u već i u HDZ-u, a onda je to loše za građane u cjelini. Taj kadrovski deficit hrvatske politike je rezultat slabe i invalidne unutarstranačke demokracije, dodaje Aleksandra Kolarić.

– Slažem se, to je i problem cijelog hrvatskog društva. Ako to stranke uspiju u sebi promijeniti, onda ćemo možda biti na početku jednog dugog puta ozdravljenja, zaključuje Ivanka Toma.