Karolina Vidović Krišto oštro je prozvala “Plenkovićeve generale”: Je li sin jednog od njih postavljen preko veze

Karolina Vidović Krišto oštro je prozvala “Plenkovićeve generale”: Je li sin jednog od njih postavljen preko veze

Karolina Vidović Krišto oštro je prozvala generale koji su se nekritično stavili u službu Plenkovićeve politike. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

“Imati generalski čin u svakoj državi svijeta znači posjedovati društveni ugled i vrlo često biti svojevrsni moralni autoritet. Taj ugled generali crpe iz zasluga svih onih kojima su zapovijedali. Zato svaki general u svojemu nastupu mora biti svjestan odgovornosti za svoje postupke – i to prema onima, u našemu slučaju hrvatskim braniteljima, koji su im tu generalsku čast omogućili.Winston Churchill je ovako opisao osobnu veličinu: „Cijena veličine se zove odgovornost“. Djeluju li naši generali odgovorno?

Ivo Sanader je kao premijer uveo praksu održavanje sastanaka s (pojedinim) generalima Hrvatske vojske. Podložni i poreznim sredstvima (novcima hrvatskih građana) korumpirani mediji o tim su sastancima uvijek pompozno izvještavali. Susreti tih generala s Vladom su u načelu bili u trenucima kada je trebalo nešto prikriti, ili zamagliti pred hrvatskom javnošću. Zato su poruke koje su odašiljane s tih sastanaka bile „Vlada se bori za Hrvatsku, a problemi koji postoje se svim snagama pokušavaju rješavati“. Jer, generale se u javnosti percipira kao predstavnike vojnika kojima su zapovjedali, njih se smatra glasnogovornicima branitelja Domovinskog rata.Što je Sanader započeo, to je Plenković nastavio. Tako je prošli tjedan Plenković primio izaslanstvo Generalskog zbora.

Dan kada ih je primio nije slučajan, jer na taj dan je Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac imao svoj antihrvatski klevetnički skup u Srbu, na kojemu je slavio pokolj hrvatskog stanovništva, te vrijeđao Hrvatski narod. Isto tako, Europska komisija je objavila da je hrvatsko pravosuđe najgore u Europskoj uniji.U tim okolnostima hrvatski generali se sastaju s Vladom i pjevaju joj hvalospjeve. Je li to odgovorno i korektno ponašanje generala? Jesu li ti generali dali podršku Vladi iz vlastitog uvjerenja, ili iz koristoljublja?Svi pokazatelji nalažu zaključak da ova Vlada svoj posao radi loše, a ponekad se postavlja pitanje je li u pitanju samo nesposobnost i korumpiranost ili je čak namjera oslabiti Hrvatsku. Jer, toleriranje klevetničkog ponašanja Pupovca nema veze sa zdravim razumom.

Ono vrijeđa sve hrvatske građane, neovisno o pripadnosti, te ciljano unosi društveni nemir u Hrvatsku.Da je korupcija glavni uzročnik društvene nepravde i siromaštva jasno je i maloj djeci. Jer ovaj obim korupcije je isključivo moguć ukoliko je većinska politička scena uključena u tu korupciju, te ju prikriva. Konkretno, kako je moguće da izvješće EU komisije o stanju u pravosuđu nije bilo povod za sazivanje izvanredne sjednice Sabora?

Zašto ni jedan oporbeni klub nije inicirao tu točku? Zašto oporba šuti na ključne probleme koji tište hrvatsko društvo, te se bavi jalovim i površnim ideološkim prepucavanjima? Svakome je jasno da s ovakvom ocjenom pravosuđa Hrvatska ne može privući ni jednog kvalitetnog svjetskog investitora, a bez investicija nema novih radnih mjesta. Bez novih radnih mjesta naši će ljudi i dalje iseljavati, a Hrvatska slabiti.Jasno je zašto ključne političke opcije štite sadašnje pravosuđe – s ovakvim pravosuđem oni opstaju, ali isto tako Hrvatska propada. Jer, ako bi pravosuđe funkcioniralo, onda bi sve te mega-afere imale svoj pravorijek, dobar dio političara današnje scene bio bi osuđen, i u Hrvatskoj bi vladao red i napredak. Zato pravna država odgovara ogromnoj većini hrvatskih građana, ali ne odgovara političkoj kasti.Postavlja se logično pitanje – jesu li generali davali potporu Sanaderovoj, a sada Plenkovićevoj vladi iz političke sljepoće, ili iz osobnog koristoljublja?Pogledajmo jedan konkretan slučaj.

Sina Generala Krešimira Ćosića, Marka Ćosića, Plenković je imenovao za člana uprave HEP-a. Je li Marko Ćosić postao članom uprave HEP-a na temelju svojega znanja, ili zato što mu je tata general? Taj, pak, Marko ima vrlo suspektan životopis koji ga nije mogao dovesti do uprave HEP-a. Još 2012. godine mediji su izvještavali da je bio prokurist tvrtke u vlasništvu izvjesnog Vuka Hamovića, sina generala JNA Ratomira Hamovića, s kojom je HEP surađivao te kupovao struju. Pri tome je HEP izgubio stotine milijuna kuna (po pisanju medija, 2012. je izgubio 750 milijuna kuna), jer je plaćao znatno viši iznos od tržišne cijene. Tog Hamovića je Peddy Ashdown optužio za financiranje srpskih ratnih zločincaca. Za vrijeme navedenog štetnog posla sin Marko je prodavao struju HEP-u, a tata Krešimir je bio potpredsjednik nadzornog odbora HEP-a.

Kako je moguće da nakon toga, par godina kasnije, Marko Ćosić postane članom Uprave HEP-a? Kako je moguće da zbog nastale štete nitko nije odgovarao? Odgovor je jasan, vladajuće strukture su suspendirale pravni poredak kako bi putem korupcije vladale Hrvatskom.Ali sve ovo dovodi prvenstveno do siromaštva, jer novac kojega različite strukture kradu od hrvatskih građana, nedostaje u državnoj blagajni. Da nema tog visokog stupnja korupcije onda bi porezi bili niži, standard viši, a društvena pravda takova da normalnom čovjeku omogući pristojne uvjete za životni napredak.Ovo je samo jedan slučaj koji dokazuje da je osobna korist motiv za podložnost vlasti.

Vladajuće strukture nameću nam osjećaj nemoći na nepravdu te stvaraju atmosferu da nepravdu prihvatimo kao normalno stanje koje se ne da promijeniti.Ali, te vladajuće strukture se grdo varaju. Hrvati su opstali unatoč izdajničkim elitama i znali su se izboriti za svoje prirodno pravo.Generali trebaju znati da snose odgovornost prema onima kojima su zapovjedali, to jest prema hrvatskim braniteljima. Ti hrvatski branitelji nisu se borili za interese male skupine bogatih, već za pravednu i socijalnu Državu Hrvatsku u kojoj su svi jednaki pred zakonom. Ova Vlada, kao ni prethodne u zadnjih 20 godina, ne radi za Državu Hrvatsku ni za hrvatske građane, već za interese male skupine odabranih. Zato je svaka potpora takvim skupinama protuprirodna i neprihvatljiva.

Zato generalima odgovorno ponašanje nalaže da dignu glas protiv nepravde, korupcije i nepotizma u Hrvatskoj.Svatko tko krši zakone i bogati se na koruptivan način nije domoljub, već je protivnik Hrvatske, te ne može imati potporu časnih ljudi.Hrvatski građani imaju pravo biti ravnopravni s drugim narodima u EU, te živjeti u uređenoj državi u kojoj je vladavina prava funkcionalna i gdje su svi jednaki pred zakonom. To je uzvišeni cilj, te svatko mora individualno odlučiti je li za pravednu Hrvatsku bogatih i sretnih ljudi, ili hajdučku državu u kojoj je dobro samo maloj odabranoj skupini”, piše Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina