Karolina Vidović Krišto: Osuđen je bivši austrijski kancelar jer je lagao. A Hrvatska? Bira lažova Turudića za državnog odvjetnika

Karolina Vidović Krišto: Osuđen je bivši austrijski kancelar jer je lagao. A Hrvatska? Bira lažova Turudića za državnog odvjetnika

Zastupnica Karolina Vidović Krišto upozorava na to da hrvatske vladajuća kasta bez ikakvih posljedica laže hrvatskim građanima, dok je u Austriji bivši premijer Sebastijan Kurz osuđen zbog laganja. Također je primijetila da je Zoran Milanović podržao Andreja Plenkovića kada je riječ o suprotstavljanju europskoj tužiteljici Lauri Kövesi.

“Kako bi Hrvatska izgledala, i kako bi hrvatski građani živjeli, kada bi DORH djelovao kao što, primjerice, djeluje europska tužiteljica Laura Kovesi?

Nema nikakve dvojbe da bi nam plaće bile dvostruko veće, a cijene upola niže, jer poštivanje zakona osigurava, primjerice, tržišno natjecanje, zaštitu nacionalne imovine, ali i društveni red u kojemu se vrednuje rad, sposobnost i poštenje, a kažnjava lopovluk i muljanje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Razočarani Sopić ne želi komentirati suđenje: Dinamo pobijedio Rijeku golom iz jedanaesterca dosuđenog u 94. minuti

Hrvatskom se, nažalost, upravlja putem kontroliranog pravosuđa i korumpiranih i neprofesionalnih medija, to jest, Hrvatskom se upravlja putem manipulacija i laži.

Bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza je sud u Beču je osudio jer je lagao pred parlamentarnim povjerenstvom. Dakle, u uređenim državama se laž kažnjava, i zato u toj Austriji zaposlenik zarađuje tri puta više od Hrvata, dok Hrvat plaća životne namirnice više od Austrijanca.

Sabor je, pak, izabrao Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika, iako je dokazivo lagao pred saborskim odborom; Plenković, Milanović i ostali moćnici do sada su bezbroj puta uhvaćeni u otvorenoj laži – do sada bez ikakvih posljedica za njih, ali zato s velikim i negativnim posljedicama za hrvatske građane.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Andrija Jarak ogorčen: Nož u grudi nedužnom mladiću je obično a ne teško ubojstvo? Ima li itko normalan u ovoj zemlji

Upravo aktualna istraga o korupciji u ministarstvu kulture, te panika koju pokazuje Plenković zbog te istrage, ali i signifikantna potpora kuju Milanović daje Plenkoviću kada je u pitanju Laura Kovesi, dokazuje da je korumpirano pravosuđe temelj na kojemu funkcioniraju Plenković i ostali moćnici. Jer, neovisno pravosuđe bi značilo i kraj hrvatskih moćnika.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Lucijan Carić: Mate Rimac je od 2011. do 2021. prodao možda šest automobila. A sjećate li se da je 2018. govori da je planulo 150 primjeraka C_Two

Kada je prije nekoliko godina bila uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac, svojim suradnicima sam rekla da je to prijelomni trenutak za Hrvatsku, i početak raspada vladajuće nomenklature.

Jer, cjelokupni sustav u Hrvatskoj se temelji na kontroli pravosuđa; putem pravosuđa se odvija korupcija, ali i kompromitacija onih koji nisu podobni. Kada se zakoni ne primjenjuju, onda vrijedi zakon jačega, a laž postaje dobrodošla i korisna društvena pojavnost.

Vladajući moćnici su uspostavili sustav kako bi Hrvatsku i njezine građane doslovno koristili kao platformu lagodnog života, za sebe i svoje bližnje.

U Hrvatskoj postoji vladajuća kasta, počevši od odabranih gospodarstvenika do medija, od ključnih osoba u pravosuđu do akademske zajednice. Za navedene skupine ne vrijede ni zakoni, ni bila koja druga pravila. Zakoni u današnjoj Hrvatskoj vrijede (i to najrigoroznijem obliku) samo za običan narod.

Zagreb, 30.07.2020. – Izjava za medije Karoline Vidović Krišto. Na fotografiji Karolina Vidović Krišto. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Običan građanin će zbog najnižeg iznosa biti brutalno ovršen. Kašnjenje od jedne minute, na primjer, u sudskom ili upravnom postupku ne prašta se, i kažnjava se, primjerice, izbacivanjem iz postupka natječaja ili presudom, dakle, primjena zakona je rigorozna.

Ali kada su u pitanju moćnici tu nema zakona.

Tako mi je, primjerice, novi državni odvjetnik Ivan Turudić u Saboru, na moje pitanje o odugovlačenju sudskog postupka poznatog kao afera Bankomat, izjavio da tu nema kriminala. Dakle, HPB je davao kredite bez osiguranja, HPB su zbog tog razloga morali dokapitalizirati porezni obveznici, i to u visini od nekoliko stotina milijuna kuna, ali Turudić kaže da nema lopovluka. Znači, novac nestane, a gubitak pokriju hrvatski građani – ali po hrvatskom pravosuđu to nije lopovluk.

Zato je upravo aktualni slučaj istrage korupcije u ministarstvu kulture i afere oko novaca koje su pronevjerili na Geodetskom fakultetu, primjer koji u potpunosti demaskira stvarno stanje u Hrvatskoj.

Plenković konstantno ponavlja da su na Geodetskom fakultetu ukradeni novci iz hrvatskog proračuna, točnije, novci hrvatskih poreznih obveznika, a ne europski novci. Dakle, Plenković otvoreno kaže, to su novci hrvatskih građana i ja i moji ljudi ih smijemo krasti; jer, logika je jasna: za hrvatski lopovluk je nadležan DORH, a njega kontroliraju Plenkovići, Milanovići, Šeksovi, Miroslavi Šeparovići, Budimiri Lončari ili Emili Tedeschiji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: HRT-ov redatelj “sasjekao” Martina Kosovca i njegovu pjesmu: Pa on je bio najgori na Dori. Miljenik nacije nestade u prijevodu

Cijeli politički sustav je postavljen da omogućava vladajućim moćnicima lagodan život i potpunu sigurnost, neovisno o prijestupima koje čine. Dakle, bitno je biti dio vladajuće nomenklature – i možeš raditi što te volja.

Nema ovdje razlike jesi li vlast ili oporba. Vlast, naravno, može više nego oporba, ali i jednima i drugima je dobro. Podrazumijeva se da postoji mali dio oporbe koji je pošten, ali ti su u načelu nesposobni ili plašljivi.

Šefovi stranaka također osiguravaju lojalnost u stranci i svoju samovolju, jer imaju moć nekoga zaštiti u pravosudnom smislu ili mu „pakirati“ ukoliko nije lojalan. Moćnici (osim što koriste pravosuđe za svoju vladavinu) mogu organizirati i medijske hajke protiv osoba koje im politički smetaju, ili, isti tako, medijski zaštiti osobu iako je realno učinila prijestup koji je od interesa javnosti.

Pripadnost vladajućoj strukturi se, na primjer, može prepoznati po pristupu medijima. Ako netko ima pristup medijima u Hrvatskoj, onda ili pripada vladajućoj sceni, ili je bezopasan za iste pa ga puštaju u javnost jer ih ne ugrožava.

Vratimo se, dakle, Plenkovićevoj prijetnji Lauri Kovesi, ali i vidno solidariziranje u tom pitanju Zorana Milanovića. Ta dva pripadnika privilegiranih jugo-komunističkih struktura, koji nikada ništa nisu postigli svojim radom i znojem, već isključivo na temelju pripadnosti netransparentnim i u svojoj biti ne-demokratskim krugovima, oni ne razumiju što najednom hoće ta gospođa Kovesi.

Oni se čude da netko radi po zakonu i da ju ne zanimaju imena i prezimena, već isključivo činjenice. Oni isto tako ne razumiju da se krađa kažnjava; jer svugdje postoji korupcija, i postojala je i nažalost će postojati, ali isto tako postoje tijela koja su plaćena da tu korupciju sprječavaju i kažnjavaju.

Andrej plenković i Sebastijan Kurz

Mentalni sklop Milanovića i Plenkovića, ili bolje rečeno vladajuće kaste, najbolje je opisao bivši predsjednik Josipović.

Josipović je, naime, odlikovao Mladena Bajića te tom prilikom naglasio Bajićevu kvalitetu. Josipović je izjavio da je Bajić sposoban jer je borbu protiv korupcije pokrenuo kada su se stekli politički uvjeti. Dakle, Josipović, koji je navodno profesor na pravnom fakultetu, smatra da se zakoni ne trebaju provoditi jednako i stalno, već kad se netko sjeti i kaže „ajde malo sada po zakonu“.

Ovaj slučaj sam ispričala jednom profesoru prava iz Berlina; nije mi povjerovao jer je rekao da takvu izjavu ne može dati niti gimnazijalac, a kamoli profesor prava!

Ovo jest i odgovor na sva pitanja u Hrvatskoj. Zašto su nam plaće sramotno niske, cijene visoke, a uvjeti rada ponekad robovlasnički.

Prije nekoliko dana razgovarala sam s poznanicom koja je na pristojnoj poziciji u jednoj banci koja djeluje u niz država u Europskoj uniji. Navedena gospođa je odgovorna za pojedina područja za više država, te ima uvid u uvjete rada u tim državama. Gospođa mi je dokumentirala da su najgori, to jest, sramotno najgori uvjeti rada u toj banci u Hrvatskoj. Ali te iste banke u Hrvatskoj imaju najvišu dobit na uloženi kapital od svih drugih država gdje djeluju.

Zašto onda banke u Hrvatskoj imaju tako loše uvjete za svoje zaposlenike? Pa, zato što im to netko dopušta.

U slučaju banaka, ne-tržišno, izrabljivačko te protuzakonito ponašanje im dopušta HNB; guvernera Vujčića je postavio Milanović, a Plenković ga je zadržao. Dakle, još jedan dokaz da nema razlike na političkoj sceni u Hrvatskoj.

Ali se i svim drugim institucijama u Hrvatskoj upravljaju na način da ne rade po zakonu, već za moćnike: od SOE do Porezne uprave, od HANFE do Državnog inspektorata.

Da budemo jasni, nisu krive institucije ili zakoni, već osobe koje upravljaju tim institucijama. A blokiranje institucija služi isključivo osiguranju korupcije koju vrše vladajući moćnici.

Hrvatska treba DORH koji će raditi kao Laura Kovesi – i ovo nije iluzija ili nemoguća misija, već realno ostvariv cilj. Hrvatska ima na tisuće osoba koje su kompetentne i odlučne provoditi dosljedno zakone i raditi za svoj narod i državu.

Upravo iz razloga uspostave vladavine prava smo osnovali OIP. Da je bilo koja druga stranka radila imalo svoj posao, Hrvatska ne bi došla u ovakvu krizu.

Većinski dio političke scene je kompromitiran i sudjelovao je u razaranju pravnog poretka, te oni ne mogu biti rješenje za krizu u kojoj se nalazimo.

Hrvatskoj treba moćna stranka koja će u Hrvatskoj uspostaviti vladavinu prava i jednakost pred zakonom. Protivljenje da se stvori politička opcija koja će uvesti reda u Hrvatsku i stvoriti uvjete da Hrvatska bude uspješna i pravična, vidljivo je na svakom koraku.

Hrvatski mediji su temeljna prepreka za svaku promjenu i pravične društvene odnose.

Razinu cenzure u kojoj se nalazi Hrvatska, upravo vidimo u slučaju Plenkovića i Laure Kovesi. Da Hrvatska ima i minimum profesionalnih medija, Plenković ne bi ni 24 sata bio premijer, jer, davati izjave iz kojih proizlazi da se hrvatska sredstva smiju krasti, jest ne samo skandalozno, već je to poraz društvene pristojnosti.

Mediji se ovih dana dokazuju moćnicima tko je veći manipulator i smutljivac. Ankete koje se objavljuju vrijeđaju inteligenciju i zdrav razum, te nemaju nikakvu vjerodostojnost, ali trebaju poslužiti manipuliranju i demotiviranju hrvatskih građana.

Zato podsjećam te anketare i medije, da je Laura Kovesi u Rumunjskoj uhitila niz medijskih manipulatora, a u Austriji je Sebastian Kurz dao ostavku upravo zbog lažnih anketa i korumpiranih medija.

Moćnicima poručujem da ćemo uspostaviti vladavinu prava, da će Hrvatska biti uređena i država u kojoj će se poštivati zakoni. Hrvatska će postaviti svoju Lauru Kovesi koja će raznoraznim Plenkovićima pojasniti da se porezni novci ne smiju krasti, a hrvatski građani će tada napokon osjetiti u svojemu svakodnevnom životu da je Hrvatska bogata država u kojoj se ugodno i prosperitetno živi.

Ne zove se naša himna bez razloga Lijepa naša Domovino, jer Hrvatska jest lijepa i bogata – samo što se njome loše upravlja. Zato ćemo to promijeniti.

Uspješan i miran nadolazeći tjedan vam želim”, ističe Karolina Vidović Krišto.