Karolina Vidović Krišto: Zašto predsjednik Sabora Gordan Jandroković odugovlači staviti jednu točku na dnevni red?

Karolina Vidović Krišto: Zašto predsjednik Sabora Gordan Jandroković odugovlači staviti jednu točku na dnevni red?

Zastupnica Karolina Vidović Krišto traži da se utvrdi legalnost imovine svih dužnosnika, ministara, saborskih zastupnika i pravosudnih dužnosnika. Požalila se da predsjednik Sabora Gordan Jandroković mjesecima odugovlači pa je ovu iznimno važnu točku stavio kao 180. na dnevni red. Ona traži da to bude prva točka.

“Povjerenje hrvatskih građana u državne institucije je na najnižoj mogućoj razini. Nepovjerenje u državne institucije, a posredno u same osobe koje predvode te institucije, doprinosi sveopćoj društvenoj depresiji.

Hrvatski građani svjedoče nepodnošljivo visokoj razini korupcije u Hrvatskoj, koju atestiraju sve relevantne domaće i međunarodne organizacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Zbog izjave o ministru Habijanu: Analitičar proglasio Milanovića sramotnim Balkancem

Korupcija je, pak, posljedica ne-funkcioniranja državnih institucija, jer ukoliko bi državne institucije vršile zadaće koje su im zakonom određene, onda razina korupcija, kao što je trenutačno u Hrvatskoj, ne bi bila moguća.

Svatko razuman si postavlja pitanje – zašto osobe koje obnašaju državne dužnosti pasivno promatraju kršenje zakona, ili ih čak djelomično i potiču? Ako dakle državni dužnosnik ili njemu bliske osobe primaju mito kako bi sprječavale djelovanje državnih institucija, onda je dužnost svih poštenih građana i javnih djelatnika svim raspoloživim demokratskim i zakonskim sredstvima, boriti se protiv zlouporaba državnih dužnosnika, jer zlouporabe koje čine državni dužnosnici jesu ujedno i temeljno izvorište korupcije u društvu.

Stoga je nulta točka u sprječavanju bezakonja i suzbijanja korupcije, utvrditi vjerodostojnost državnih dužnosnika, to jest legalnost njihove imovine.

Nema ni jednog razloga, koji bi sprječavao obvezu Hrvatskog sabora, da odgovori vapaju hrvatskih građana za poštenjem i društvenom pravdom, te aktivno i odlučno započne borbu protiv bezakonja i korupcije.

Hrvatskim građanima je dosta korupcije, niskih plaća, visokih cijena i društvene nepravde kojoj su izloženi, stoga je Hrvatski sabor obvezan raspraviti i prihvatiti navedeni prijedlog”, stoji u obrazloženju Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina