Kolakušić o novom usponu Turudića: To mu je nagrada jer napada kolegu koji se godinama bori protiv korupcije

Kolakušić o novom usponu Turudića: To mu je nagrada jer napada kolegu koji se godinama bori protiv korupcije

Postavljanje Ivana Turudića za suca Visokog kaznenog suda u osnivanju prošlo je bez značajnijeg medijskog odjeka i propitivanja. O tom imenovanju, ali i o stanju u hrvatskom pravosuđu, razgovarali smo sa sucem Mislavom Kolakušićem koji je prije dva tjedna najavio svoj ulazak u politiku.

Kako komentirate postavljanje Ivana Turudića za suca Visokog kaznenog suda u osnivanju?

Kada iznenada bez ikakvog povoda napadnete kolegu koji se godinama bori protiv korupcije u sustavu, to jest moju malenkost, potpuno je jasno da vam slijedi nagrada. Možda su najbolji komentar pitanja koje je Udruga Antikorupcija prošli tjedan uputila sucu Turudiću: Je li istinit navod da ste kao Predsjednik županijskog suda u Zagrebu i sudac Ivan Turudić za Predsjednika prvostupanjskog kaznenog odjela Županijskog suda u Zagrebu imenovali suca i Predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića? Je li istinit navod da ste kao Predsjednik županijskog suda u Zagrebu i sudac Ivan Turudić za Predsjednika prvostupanjskog kaznenog odjela za USKOK Županijskog suda u Zagrebu imenovali Predsjednika Županijskog suda u Zagrebu i Predsjednika prvostupanjskog kaznenog odjela Županijskog suda u Zagrebu suca Ivana Turudića? Ako su navodi istiniti, iz kojih razloga i motiva ste tako nešto učinili? Do danas nismo dobili odgovor. Neki očigledno vole pokrivati sve dostupne funkcije predsjednika, možda radi potpune kontrole nad dodjelom predmeta sucima u rad. Dražen Bošnjaković je samo ponovio ono što je 2010. već učinio kada je kolegu imenovao za vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zagrebu iako je u to vrijeme bio predsjednik Državnog sudbenog vijeća.

Je li Turudić rješenje ili problem za hrvatsko pravosuđe?

Uvjeren sam da nije ni jedno ni drugo, ali svakako predstavlja sliku dijela današnjeg pravosuđa.

Kakva je uloga Vladimira Šeksa u karijeri suca Ivana Turudića?

Nemam saznanja. Jesu li rođaci?

 Ima li za suca Turudića mjesta u vašoj viziji sudstva?

Pravosuđe je nužno u potpunosti rekonstruirati, kako u organizacijskom tako i u zakonodavnom smislu. Hrvatska mora imati 7 prvostupanjskih i 4 drugostupanjska suda. Drugi stupanj mora pravomoćno dovršiti predmet. Nužno je zaustaviti nebrojena vraćanja predmeta na početak. Funkcije predsjednika sudova i odjela te njihovih zamjenika moraju otići u ropotarnicu povijesti. Radi dosadašnje potpuno promašene organizacije pravosuđa stotine sudaca uopće nisu obavljale svoj posao i sudile te je u 28 godina riješeno oko 1 milijun predmeta manje nego što se je moglo s istim brojem sudaca. Nadalje, „Ručne dodjele“ predmeta u rad o kojima odlučuju predsjednici sudova i odjela, temelj su korupcije u pravosuđu. Jedan od osnovnih preduvjeta za stvaranje pravosuđa bez korupcije je provjera imovine svih sudaca i njihovih bližnjih, tako da ne bih nikoga unaprijed otpisivao.

Je li imenovanje sudaca pod izravnim uplivom politike? Je li Turudić HDZ-ov sudac?

Kolega je jedan od malobrojnih koji je sukladno hrvatskim propisima bio i sudac i političar. Naime, 1999. u Vladi HDZ-a bio je pomoćnik ministra pravosuđa. Još jedan političar među sucima također je Đuro Sessa koji je od 1993. do 1996. obnašao diplomatsku dužnost u Australiji da bi odmah po povratku u Domovinu bio imenovan predsjednikom Općinskog suda u Zagrebu. Naime, funkcija političara u Hrvatskoj se definira zakonima: Zakonom o sustavu državne uprave, Zakonom o vanjskim poslovima, Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski Sabor…, a ne proizvoljnim dijeljenjem etiketa.