Koliko je zaraženih koji su bili cijepljeni: Evo najnovijih podataka

Koliko je zaraženih koji su bili cijepljeni: Evo najnovijih podataka

Veliki rast novozaraženih u Hrvatskoj u četvrtom valu epidemije. Zbog toga se sastaje krizni stožer Ministarstva zdravstva. Kako suzbiti širenje zaraze? Hoće li covid-potvrde biti obvezne uskoro i u kulturi i ugostiteljstvu? Zvjezdana Lovrić Makarić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da se trend porasta novooboljelih nastavlja.

Posljednjih nekoliko tjedana imali smo usporen porast, no sada porast novozaraženih ide uzlazno. Razlozi za takav porast su različiti, no činjenica je da nemamo tako puno procijepljene populacije, sada govorimo tek o pedeset posto cijepljenih odraslih osoba.

“Sam virus ima dosta mjesta za cirkulaciju među ostalima koji nisu cijepljeni i koji nisu preboljeli. U većini uzoraka dominira delta varijanta za koju znamo da je visoko zarazna. Važno je i spomenuti blaže mjere koje imamo, ali i činjenicu da je sada hladnije vrijeme i aktivnosti su se pomaknule u zatvorene prostore. I sve to doprinosi širenju broja oboljelih”, poručila je Lovrić Makarić za HRT.

U posljednje vrijeme najveći broj oboljelih bilježimo među mlađom populacijom u dobi od 10 do 19 godina i to su uglavnom učenici u školama.

Zvjezdana Lovrić Makarić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je da je omjer cijepljenih i necijepljenih uvijek među brojem oboljelih u korist necijepljenih. Ideja cijepljenja je da se smanji rizik obolijevanja.

Za jučerašnji broj oboljelih može se reći da preko sedamdeset posto osoba koje su oboljele nisu bile cijepljene. Ista je situacija s hospitaliziranim osobama kao i onima koji su preminuli.

Lovrić Makarić naglasila je da nijedno cjepivo ne daje stopostotnu zaštitu, te nije neobično da među oboljelima ima i osoba koje su se cijepile. Važno je spomenuti da i određena populacija može oboljeti jer nisu adekvatno reagirale na virus, odnosno nisu imale dovoljnu imunološku zaštitu. Njima se preporučuje cijepljenje trećom dozom.

Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je da je njegova županija jučer imala najveću brojku novozaraženih osoba od početka četvrtog vala. Danas je situacija nešto bolja. No, još uvijek je veliki broj onih osoba koji su nezaštićeni, odnosno koji nisu preboljeli covid ili nisu cijepljeni.

Cijepljenje trećom dozom dobro je za imunokompromitirane osobe, jer će se time riješiti problem kraćeg trajanja imuniteta, koji se navodi u zlonamjernim komentarima kao odbacivanje cjepiva odnosno neučinkovite metode.