Kostina majka svjedočila o njegovom čudnom ponašanju na kampu u Francuskoj: Nikada nisam čula za to

Kostina majka svjedočila o njegovom čudnom ponašanju na kampu u Francuskoj: Nikada nisam čula za to

Istraga slučaja masakra u školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru ušla je u četvrti tjedan, a tužiteljstvo ispituje sve okolnosti koje su prethodile pucnjavi u kojoj je 13-godišnji Kosta K. hicima iz očevog pištolja usmrtio deset osoba – devet učenika i školskog zaštitara.

Pod lupom istražitelja nalaze se roditelji dječaka koji je izvršio masakr, zatim streljana u kojoj je maloljetnik pucao, a najveći doprinos istrazi dala je majka osumnjičenog učenika, koja je opisala kako se njen sin ponašao kobnog jutra kada se dogodila pucnjava.

Kako za Novu.rs otkriva dobro obaviješten izvor, saslušanje majke, koja je sve vrijeme bila u teškom psihičkom stanju, trajalo je nekoliko sati zbog čestih prekidanja ispitivanja.

„Ona je izjavila da u ponašanju sina nije vidjela ništa neobično što bi ukazivalo da bi mogao da počini masakr. Govorila je o tome da je bio dobar đak, zainteresiran za različite stvari, kao i da se zajedno sa suprugom trudila da ga usmjeri na učenje i osigura sve neophodne uvjete. Trzavice i nesuglasice u komunikaciji pripisivala je pubertetu, kao i popuštanje u školi koje se dogodilo u ovom polugodištu“, kazao je za „Novu“ dobro obaviješten izvor.

On dodaje da je majka potvrdila da je prethodne godine, njen sin imao nesuglasice u razredu, zbog čega je poželio da u sedmom razredu promjeni sredinu i prijeđe u dvojezičan razred, penosi Jutarnji list.

„Rekla je da fizičkog nasilja nije bilo. Postavljeno joj je pitanje u vezi s navodima majke jedne ubijene djevojčice, da je dječak, tijekom boravka u kampu u Francuskoj, sedam dana spavao zgrčen na fotelji, umjesto u krevetu koji mu je sve vrijeme bio dostupan. Rekla je da nikad nije čula za to, da joj to nije rekla ni nastavnica koja je vodila djecu u kamp, kao ni roditelji druge djece. Od nastavnice je po povratku djece iz kampa, kako je rekla, dobila poruku s pohvalama na račun svog sina“, kaže naš sugovornik i dodaje:

„Ona je također navela da njen sin nikada nije bio fan igrica, kao i da mu je vrijeme bilo ispunjeno, kako školskim, tako i izvanškolskim aktivnostima među kojima su i sport, glazbena škola, gluma, privatni dodatni satovi iz školskih predmeta. Znala je da ga je njen suprug vodio u streljanu nekoliko puta, a rekla je da je bila protiv toga. Jutro uoči masakra“, kako tvrdi naš sugovornik, majka je tvrdila da nije vidjela ništa neobično, osim što joj je „djelovao malo usporeno“.

Nije poznato što su naredni koraci tužilaštva, a također se ne zna ni kakva sudbina čeka dječaka koji je usmrtio 10 osoba. Ono što se zna jest da ne podleže kaznenu odgovornosti, te u javnosti opravdano postoji strah da bi se dječak nakon određenog perioda opet mogao naći na slobodi.