Lauc brani Domazeta-Lošu kojeg neki mediji “razapinju na križ”: Za sve što je rekao postoje određeni znanstveni dokazi

Lauc brani Domazeta-Lošu kojeg neki mediji “razapinju na križ”: Za sve što je rekao postoje određeni znanstveni dokazi

Gordan Lauc stao je u obranu Tomislava Domazeta-Loše koji je ovih dana izazvao burne reakcije svojoj izjavom o povezanost karcinoma i mRNA cjepiva. Evo što je Lauc napisao.

“Ovih dana poneki mediji razapinju dr. Tomislava Domazeta-Lošu na križ zbog njegovih izjava o mRNA cjepivima. Iako osobno ne bih rečenice formulirao na način kako je to on napravio, moram one koji ga napadaju, ili se od njega ograđuju, podsjetiti da je Tomo ugledni i međunarodno priznati znanstvenik i da, za razliku od njih, priča o stvarima za koje je školovan i koje dobro razumije.

Za sve što je rekao postoje određeni znanstveni dokazi. Još uvijek ne znamo što je stvarna istina, a činjenica da ne znamo istinu uglednim znanstvenicima poput Tome daje potpuno pravo da preispituju „službeni narativ.“Primjerice, pojedinci se zgražaju nad time što je Tomo rekao da mRNA cjepiva protiv SARS-CoV-2 mogu uzrokovati tumore. Potpuna je istina da to do sada nismo vidjeli, no isto tako je istina da postoje određene znanstvene spoznaje koje impliciraju da bi to doista mogla biti jedna od posljedica ovog cjepiva.

Primjerice nedavno je objavljen znanstveni rad koji govori da S-glikoprotein (protein koji nastaje kod ljudi koji su cijepljeni i mRNA i vektorskim cjepivima) može blokirati popravak oštećenja u DNA, a ako je blokiran popravak oštećenja DNA to dovodi do mutacija koje dovode do tumora. Jedan objavljeni znanstveni rad ne znači da je to istina, no znači da je to nešto o čemu bismo u znanstvenim krugovima mogli i morali razgovarati.Isto tako je važno napomenuti da rizik koji nosi cjepivo nosi i infekcija „živim“ virusom, tako da jednako tako treba razgovarati i o tumorima kao dugoročnim posljedicama infekcije.

Također treba razgovarati i o ulozi mukozne barijere koja je kod djece puno učinkovitija, pa je moguće da kod djece virusna infekcija ne dovodi do proizvodnje tog potencijalno opasnog proteina u različitim tkivima u organizmu, već samo na mukoznoj barijeri gdje rizik od oštećenja DNA nije prisutan.

S druge strane, to što još uvijek ne znamo što je stvarna istina trebalo bi biti velika prepreka za donošenje odluka o nametanju ovog cjepiva bilo kome, a posebno djeci i mladima za koje je SARS-CoV-2 dokazano vrlo malo rizičan. Brojna znanstvena tijela i organizacije su se dugo protivila nametanju ovog cjepiva djeci, a neka su odluku promijenila tek nakon što je određen broj stručnjaka napustio ta tijela.

Meni osobno to je velika indikacija da su te odluke promijenjene pod nekim oblikom pritiska. Znanost mora uvijek preispitivati trenutne spoznaje, jer je to jedini način kako možemo naučiti nešto novo. Ušutkivati znanstvenike koji misle drugačije je iznimno opasno i vodi nas nazad u mrak srednjeg vijek”, ističe Lauc

Na slici: Tomislav Domazet-Lošo

Foto: Hina