Plenković spreman razgovarati s prosvjednicima koji se protive uvođenju covid potvrda: Zna što će napraviti Milanović

Plenković spreman razgovarati s prosvjednicima koji se protive uvođenju covid potvrda: Zna što će napraviti Milanović

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima konferenciju za medije.

Podsjetimo, agencija Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz ‘BBB-‘ u ‘BBB’, uz pozitivne izglede. To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske.

“Ovo je najbolji rejting Hrvatske u povijesti. Nikada nismo imali i taj rejting i pozitivne izglede”, rekao je, javlja N1.

“Ek je svoje procjene rasta BDP-a revidirala s 5,4 na 8,1, oni procjenjuju rast. Mi smo kao vlada projekcije revidirali 5,2 na 9 psoto rasta BDP-a ove godine. Fitch je lani očekivao rast od 3.8 posto, jučer je prognozirao rast za 8,9 posto.”

“Što se tiče oporavka ekonomije, tu je nekoliko bitnih poruka. Ocjene Fitcha i EK su u pogledu rezultata sezone iznad naših i njihovih očekivanja. Ako rezultati turističke sezone budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, ograničenja, sa našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj, aktivne pripreme sezone, napravili iskorak pa smo i na temelju Euronewsa zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu”, rekao je.

“Ključ ekonomskog smjera u budućnost ulazak u europodručje”

“Ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnost je ulazak u europodručje”, rekao je.

“Drugi element koji je izrazito važan je stabilnost naših javnih financijama. Mi odgovorno upravljamo financijama, smanjujemo javni dug, deficit, mi smo prije korone imali proračunski višak, izašli smo iz procedure makroekonomskih neravnoteža. Da nije bilo korone bili bi dogodine ispod 60 posto duga. Mi smo, naravno, zbog pada BDP-a išli nekoliko koraka nazad lani, ali već smo ove godine pokazali žilavost, znanje i čvrstinu da se vratimo na putanju i da smanjujemo javni dug. Posebno su važni i pokazatelji. Promet u trgovini na malo u 9 mjeseci je veći 13 posto, raste industrijska proizvodnja, sektor izvoza. Raste sektor građevinarstva, turizam, sve što se odnosi na osobnu potrošnju””, dodao je.

Kaže i da vide da je Vlada stabilna.

Bitna odluka za Hrvatsku donosit će se u lipnju iduće godine, rekao je. “Na tome radimo sustavno, tiho, angažirano. Razgovaramo sa svima koji nam tu trebaju kazati da smo spremni na članstvo u europodručju”, govori Plenković.

“Ovo je šesti put u našem mandatu da nam kretitne agencije podižu rejting. Čini se da smo agenciji Fitch nasimpatičniji.”

Istaknuo je da su ovi podaci Fitcha ocjena da se ide u dobrom smjeru.

Kaže da agencije gledaju i cijepljenje

“Gleda se i cijepljenje. Ove agencije prate što radimo kao društvo, jesmo li solidarni, odgovorni, je li razumijemo o čemu se radi. Mi smo prošli 2 milijuna cijepljenih, mislim da ćemo danas preći brojku od 60 posto cijepljenih odraslih, da ćemo danas preći brojku od 50 posto svih stanovnika koji su cijepljeni”, dodao je Plenković.

Kaže da su te stvari usko vezane s financijama i ekonomijom. “Vlada se mora baviti sa svime, nemamo luksuz baviti se samo s jednom stvari”, dodao je.

“Apeliram na sve one koji se nisu cijepili da to učine”, dodao je.

Kaže da svatko ima pravo na prosvjed. “Mi zagovaramo stav liječnika, znanstvene zajednice. Bilo bi dobro da se cijepi većina naših građana. Oni koji to neće, mogu obaviti test. Želimo respektirati sve koji su se cijepili.”

Na pitanje zašto nas agencija Moodys drži nisko, Plenković je rekao:

“Svaka agencija ima reputaciju i pristup. Fitch je fizički poslao ljude ovdje prije nekoliko tjedana. Oni ne vode razgovore samo s Vladom, oni razgovaraju s ljudima iz gospodarstva, HNB-om, njihova optika je bazirana na stavovima više dionika. Zadnji put kad nas je Moodys ocijenio, to je bilo prije točno godinu dana. Mi se nadamo da će i oni pratiti sve ovo što govore druge agencije. Mi smo po dvije agencije u ivensticijskom, od Moodysa još očekujemo taj korak”, rekao je.

Što to znači za građane?

Na pitanje kako ovo pomaže građanima, odgovorio je: “Ako se država zadužuje po najnižim kamatama ikad, onda i banke po nižoj kamati nabavljaju novac. Onda banke po nižim kamatama građanima plasiraju novac. To je poanta, cijena novca je manja.”

Na pitanje koliko je za Vladu i državu nezgodno da je u prtivoru čovjek koji vodu najvažniju agenciju za EU novac, premijer je rekao:

“Mi smo u fazi od 2016., tada smo preuzeli odgovornost, bila je 9 posto apsorbcija EU fondova. Mi smo sad na 120 posto. Mi smo u plusu više od 50 milijardi kuna u odnosu na članarinu koju plaćamo. Toliko o koristima o članstvu u EU. Ako imate toliki plus, to nije loše. Što se tiče ove situacije, žao mi je, ali neće se ništa promijeniti. To nije opasnost za reputaciju. Mi ćemo razrješenje napraviti na sjednici vlade, stvar ide dalje. Što će biti kasnije, ne znam, nek to odluče institucije koje su za to nadležne.”

Jučerašnji istup ravnateljice Uskoka Vanje Marušić okarakterizirao je kao kratak i jasan.

“Što se tiče vojnih brodova, ne vidim što je problem”

Rekao je da mu je Milanović poslao dokument. “Primio sam to. Ja sam uvjeren da će to on objaviti. To nije dramatično pismo. Ako on to ne objavi u narednih dan dva, to bi me iznenadilo”, rekao je Plenković.

“Što se tiče vojnih brodova, ja ne vidim što je problem. Radilo se o zaređenju biskupa Vidovića. Vojni ordinarijat je pismeno tražio od ministra da se organizira prijevoz, ministar je to odobrio. Ja mislim da nije kazneno djelo, država nije propala. Što se mene tiče, nije problem da se to napravilo”, rekao je Plenković.

“Ne vidim da je tu propala ratna mornarica, država. Po toj logici mogli bi štošta toga eliminirati”, rekao je Plenković.

“Odraslim ljudima testiranje ne bi trebalo biti problem”

Kaže da je vidio poruku biskupa o cijepljenju, oni kažu da ne smije biti prisile.

Ističe da ga inspirira što papa Franjo govori o cijepljenju i kako potiče građane. “Ne mislim da je testiranje invazivno. Kad smo išli u Glasgow, morali smo se testirati prije puta, testirali smo se u avionu. Prespavali smo jednu večer i u utorak se opet testirali. Ništa ne boli, nije teško. Ne vidim koji element testiranja može biti problematičan bilo kome. To ne bi smio biti nikome problem, možda djeci, ona ne vole pikice, to razumijem.”

“Odraslim ljudima testiranje ne bi trebalo biti problem. Ja vjerujem da su se mnogi biskupi cijepili. A što se tiče slobode da se netko baš ne želi cijepiti, okej, ali to ne može biti razlog da ne poštujemo one koji su cijepljeni. Nebuloze idu internetom, covid potvrde se uspoređuju s progonom iz Drugog svjetskog rata, ne znam tko se toga sjeti. Svaki dan je tu prosvjed, neka prosvjeduju svaki dan. Ali postoji nešto što se zove zdrav razum”, rekao je Plenković.

Poručio je da cjepivo štiti. Ispričao je da je prije tjedan dana s ministrom Berošem bio kod Lukšića kako bi vidio covid-pacijente. “Ne mogu vam reći koliko cijenim napor liječnika i zdravstvenih djelatnika, i zgroženost prema onima koji tvrde da toga nema.”

O današnjem prosvjedu

Rekao je da danas ne može izaći pred prosvjednike.

“Danas ne mogu, idem u Beč u 15:30, moram biti tamo, imamo jednu veliku obljetnicu Europske udruge studenata prava. Nemam problem razgovarati s bilo kime, ja dosad nisam imao dojam da itko želi razgovarati s nama, imao sam dojam da su to mirni prosvjedi izražavanja stava. Mi živimo u demokraciji, nema problema. Ako hoće netko razgovarati, može nam se obratiti. Ako želi razgovarati, da malo čujemo u čemu je to problem, ja bih volio to kroz dijalog razumijeti”, rekao je.

Pojasnio je i kako će se u Banskim dvorima provjeravati covid-potvrde.

“Kao i svi, ovdje je ogroman broj cijepljen, za nas vrijede ista pravila. Ja nisam čuo da tu ima otpora, nema otpora. Ja vam mogu pokazat covid potvrdu”, rekao je Plenković i pokazao covid potvrdu na mobitelu.

“Nije mi ništa bilo od cjepiva, nije mi bilo ništa od testova, ljudi su ovdje razumni, žele raditi. Ne možemo se zaustaviti, moramo funkcionirati”, kaže Plenković.

“Borimo se, vjerujemo onima koji više znaju, njih slušamo, s njima se konzultiramo”, dodao je.

Foto: Hina