Lauc razotkrio medije u službi pandemijskog marketinga: Šire laži da je covid opasna bolest za mlade i djecu

Lauc razotkrio medije u službi pandemijskog marketinga: Šire laži da je covid opasna bolest za mlade i djecu

Gordan Lauc je kritizirao medije koji šire strah da od COVID-19 umiru i mladi. Rezultati ogromne analize iz UK objavljene u časopisu Nature medicine to vrlo jasno pokazuju da to nije istina. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Medijske naslovnice šire strah da od COVID-19 umiru i mladi, no to naprosto nije istina. Rezultati ogromne analize iz UK objavljene u časopisu Nature medicine to vrlo jasno pokazuju. Pratili su 12 milijuna djece i mladih.

U tom periodu iz svih mogućih razloga umrlo ih je 3,105. Od tih 3,105 umrlih njih 61 bili su pozitivni na SARS-CoV-2. Naknadnom analizom utvrđeno je da je od tih 61 kod njih 19 SARS-CoV-2 bio značajan faktor u smrti, a kod još 8 je imao neku ulogu. Preostale smrti su bile sa, a ne od virusa, a kod ovih “od” virusa 76% mladih koji su umrli su već prije imali kronične bolesti, većinom više od jedne.

Vjerojatnost da netko tko je mlad i zdrav umre od SARS-CoV-2 bila je oko 1 na dva milijuna. Za djecu i mlade COVID-19 naprosto nije opasna bolest i treba prestati širiti neosnovani strah i paniku. Ova studija jasno pokazuje da možemo očekivati da u Hrvatskoj od ovog virusa umre manje od jedne mlade i zdrave osobe. Samo porast broja samoubojstava djece i mladih u Hrvatskoj je daleko veći od tog broja.

Ti mladi životi, a i nezamisliva druga šteta izazvana izluđivanjem čitave planete je na dušama onih koji šire strah i paniku.

P.S.Da, ova studije je napravljena u periodu kada je dominirala Alfa varijanta. Sada dominira Delta varijanta za koju je neosporno da se brže širi od Alfa varijante, no u zadnje vrijeme ne viđam više radove koji bi govorili da je opasnija, tj. da uzrokuje teže oblike bolesti. Preliminarni podaci koji su to govorili su izgleda bili pogrešni i zato to više nitko ne spominje pa nema razloga da mislim da bi ova Delta varijanta bila opasnija za djecu”, ističe Lauc.

Foto: Hina

Facebook Comments