Oštromjeraši “pozvali” u pomoć Tita: Evo kako se komunistički diktator obračunavao s onima koji su tražili pravo na izbor

Oštromjeraši “pozvali” u pomoć Tita: Evo kako se komunistički diktator obračunavao s onima koji su tražili pravo na izbor

Cijepljenje je za sada osnovno oružje u borbi protiv pandemije koronavirusa, no ne žele se svi cijepiti: neki zbog straha od čipova i teorija urota, neki ne vjeruju cjepivu koje je stvoreno takvom brzinom, a neki smatraju da su im nametanjem cijepljenja ugrožene osobne slobode.

Tako su i u hrvatskim gradovima krenuli prosvjedi protiv mjera i obaveznih COVID potvrda koje prosvjednici tumače kao prisilu na cijepljenje, javlja RTL.

S antivakserima je u bivšoj Jugoslaviji problema imao i Josip Broz Tito, a u dokumentu iz 1947., koji kruži društvenim mrežama, otkriveno je i kako ih je kažnjavao.

Naime, nakon što je jedna omladinska brigada, koja je sudjelovala u radnim akcijama na izgradnji pruge Šamac – Sarajevo, odbila primiti cjepivo, oduzeta joj je iz naziva riječ udarna, što se u to vrijeme smatralo velikom sramotom.

“Kažnjava se 3. lička brigada oduzimanjem naziva udarne zbog toga što se 90 omladinaca iz ove brigade nije htjelo cijepiti te je time stvorena mogućnost za širenje zaraznih bolesti i dovedeno u opasnost zdravlje omladinaca”, piše u obrazloženju odluke.

Kazna je bila pročitana javno, i to pred skupom svih brigada na omladinskoj radnoj akciji na pruzi Šamac – Sarajevo, čime se sramota smatrala još i većom.

Foto: Hina