Lauc citirao “najjači medicinski časopis”: Imunitet stečen prebolijevanjem štiti izvrsno

Lauc citirao “najjači medicinski časopis”: Imunitet stečen prebolijevanjem štiti izvrsno

Gordan Lauc u svom postu piše o tome kako imunitet stečen prebolijevanjem štiti jako dobro. Citirao je rezultate istraživanja koje je objavljeno u najjačem medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine.

“Dobre vijesti iz Katara. Imunitet stečen prebolijevanjem štiti jako dobro. Netko tko je prebolio COVID-19 ima svega 1% vjerojatnosti da će razviti teški oblik bolesti, u odnosu na nekoga tko do sada nije prebolio COVID-19.

U Kataru je velik dio populacije prebolio COVID-19 u prvom valu (ožujak do lipanj 2020) i njih oko 40% je razvilo protutijela. Tijekom 2021. prošli su kroz još dva vala pa su mogli na velikom broju ljudi provjeriti kako dobro štiti prirodni imunitet.

Zaključak je da štiti iznimno dobro i dugo (oko 99% nakon 9 mjeseci).Istraživanje je objavljeno u najjačem medicinskom časopisu, The New England Journal of Medicine”, ističe Lauc. Zanimljivo je da hrvatski Vladini epidemiolozi uopće ne spominju stečeni imunitet koji, pokazalo je to i ovo istraživanje, jako dobro štiti od ponovnog obolijevanja.

Odmah se javila i jedna Laucova prijateljica koja je potvrdila da stečeni imunitet funkcionira.

“Točno je to! Ja sam prije godinu dana imala i evo zadnjih 2 mjeseca bila 4 puta u kontaktu sa zaraženima i ništa .. baš ništa”, napisala je Jasmina Crnković Marušić.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2108120?fbclid=IwAR3EErLkurnesVtLaT5r3j6_jQg_bVLKBEm_wNO_OZiAgkPkgR0m87MjEpk

Foto: Hina