MAJA SEVER I HRVOJE ZOVKO TRAŽE ISTRAGU: Je li “klan Pripuz” kralj hrvatskog etera

MAJA SEVER I HRVOJE ZOVKO TRAŽE ISTRAGU: Je li “klan Pripuz” kralj hrvatskog etera

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zabrinuti su zbog odluke Vijeća za elektroničke medije (VEM) o dodjeli koncesije za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na 101 MHz ponuditelju TOP RADIO d.o.o. za kojeg se sumnja kako prikriva svog stvarnog vlasnika.
Riječ je o odluci skandaloznoj iz niza razloga koja predstavlja ozbiljnu ugrozu slobode medija, osobito kada je riječ o sektoru radija u kojem je sve manje pluralizma i raznovrsnosti medijskih sadržaja te iz kojeg je ozbiljno novinarstvo gotovo iščezlo,stoji u zajedničkom priopćenju Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

Vijeće za elektroničke medije je na sjednici održanoj 28. srpnja 2021. donijelo odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja na temelju obavijesti o namjeri davanja koncesija za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na 101 MHz. Kao najpovoljniji ponuditelj tajnim glasanjem, sa šest glasova za, izabrano je trgovačko društvo TOP RADIO d.o.o. Navedenom odlukom trgovačkom društvu TOP RADIO d.o.o. VEM je dodijelio koncesiju na razdoblje od 15 godina. Riječ je o jednoj od najpoželjnijih radijskih koncesija u Hrvatskoj jer pokriva područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije te dijelova Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske te Koprivničko-križevačke županije. Uz to, dodana je vrijednost te koncesije i jak brend nekadašnjeg Radija 101 koji je na toj frekvenciji emitirao program od 1984. godine.

Maja Sever

Vijeće za elektroničke medije ocijenilo je ponudu tvrtke TOP RADIO d.o.o. najboljom od ukupno osam pristiglih ponuda iako je javnosti, a zasigurno i članovima Vijeća, dobro poznata činjenica da ponuditelj dolazi iz medijskoga kartela koji već desetljećima drži prikriveni monopol nad radijskim postajama u Hrvatskoj, što je protuzakonito i pogubno za razvoj slobode medija i pluralizma istih. Prema pisanju portala Media Daily, TOP RADIO vlasnički je povezan s postajama Antena Zagreb, Narodni radio, Extra FM, Gold FM, Enter Zagreb, Ultra FM i Radio Dalmacija. Bez obzira na to što nominalno vlasnik TOP RADIJA Ivan Jurić Kaćunić ne posjeduje zabranjenu koncentraciju vlasništva nad radijskim postajama, iz registra Trgovačkog suda vidljivo je da Kaćunić povezan s nizom radijskih postaja, a portal Media Daily navodi da je Kaćunić vlasnik brendova svih navedenih radijskih postaja.

Tjednik Nacional više je puta pisao o pozadini vlasništva nad navedenim radijskim postajama, a u jednom od posljednjih izdanja odbjegli tajkun Miroslav Kutle priznao je da je njegovo radijsko carstvo, sastavljeno od navedenih radijskih postaja, odnedavno preuzeo „klan Pripuz“.

Zbog ovih zabrinjavajućih navoda – jer, pokažu li se točnima, riječ je o kršenju Zakona o medijima, kao i Zakona o elektroničkim medijima – Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske traže od nadležnih institucija, prije svega od Državnog odvjetništva, Porezne uprave i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, ali i Ministarstva kulture i medija te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, da bez odgode istraže sporne navode i, utvrde li da je riječ o nezakonitim radnjama, sankcioniraju odgovorne osobe. Zajedničko priopćenje potpisali su Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

Foto: Hina