Marija Selak Raspudić poručila Amerikancima: Ako se sramite Meštrovićevih Indijanaca, vratite ih nama

Marija Selak Raspudić poručila Amerikancima: Ako se sramite Meštrovićevih Indijanaca, vratite ih nama

Zastupnica Marija Selak Raspudić (Most) kritizirala je u srijedu objavu Chicago Monuments Projecta (CMP) da razmišljaju o sudbini Spomenika Indijancima Ivana Meštrovića, jer je prema njihovu mišljenju – neprikladan te poručila „ako se sramite Indijanaca, dajte ih nama“.

„Ako se sramite Meštrovićevih Indijanaca, dajte ih nama, neka se vrate gdje su i nastali“, poručila je zastupnica podsjetivši kako je CHM na svojim stranicama naveo kako je Meštrovićev rad, “među onim spomenicima od njih četrdesetak u Chicagu, o kojima je potrebna rasprava”.

Sumnjiče, dakle, to remek djelo kiparstva da je politički nekorektno, nepoćudno, pa ako uspiju u svojim nakanama – osuđeno je na uklanjanje kao nešto sramotno, objasnila je i naglasila kako se i u slučaju da se to ne dogodi, „kip zauvijek nositi mrlju politički nekorektnoga, što već sada nije mala šteta“, javlja N1.

Selak Raspudić u saborskom govoru na slobodnu temu rekla je da su političke reakcije u Hrvatskoj na tu najavu, „bile uobičajeno mlitave“.

Ministarstvo kulture je zgroženo, naivno ponavlja da je riječ o nesporazumu, ministrica Obuljen Koržinek odgovara da se spomenici u drugoj državi ne mogu štiti odavde, a da je Meštrović bio i američki državljanin, navela je.

„Ovo je političko pitanje i zahtijeva politički odgovor, a on može biti samo sljedeći – ako vam veličanstvene skulpture predstavljaju nešto sramotno, nepoželjno, dajte ih nama“, opetovala je.

Kazala je i kako je teško bilo pomisliti da „ćemo u najnaprednijim američkim gradovima u 21. stoljeću svjedočiti totalitarnim tendencijama usporedivim sa staljinističkim popravljanjem partijske prošlosti“.

Jedan od plastičnijih primjera na tom tragu onaj Staljinove vlasti koja je s fotografija izbrisala šefa tajne policije Ježova nakon što je pao u nemilost, ilustrirala je zastupnica.

EU je skupina nesposobnih birokrata

Hrvoje Zekanović (HS) zapitao se gdje je nestao Milorad Pupovac, pa naveo da se po kuloarima šuška da je u Srbiji i da lobira kod svog mentora Aleksandra Vučića, u dogovoru sa Andrejom Plenkovićem da nam vožd s istoka, pomogne u borbi protiv korona-krize. Naravno, to je šala, objasnio je, pa ustvrdio da se Pupovac „stvarno sakrio“ i to jer dolaze lokalni izbori, a vladajućima nije mudro da se eksponira, jer ga njihovo tradicionalno biračko tijelo ne voli.

Zekanović je ustvrdio kako je korona-kriza razotkrila mnoge činjenice vezane za EU, pokazala da se u slučaju EU radi o skupini nesposobnih birokrata koji se na smiješan način snalaze u ovoj krizno situaciji.

Naglasio je i kako su Suverenisti protiv obveznog, prisilnog cijepljenja, ali žele da onima koji se žele cijepiti, vlast to omogući.

Darko Klasić (HSLS) upozorio je kako je Hrvatska nepotrebno zakomplicirala proceduru za letenje dronovima koja je trebala biti jednak za sve na razini EU.

U Hrvatskoj, kazao je, morate minimalno položiti ispit za pilota drona da bi legalno mogli letjeti sa njim, dron mora imati važeću policu osiguranja, čak i za male dronove do 250 grama, cijena osiguranja im je skoro u cijeni osiguranja motocikla ili radnog stroja, ako želite letjeti morate se prijaviti kontroli leta itd.

Naglašava i kako je snimka iz zraka dozvoljena samo pravnim osobama, ne i fizičkima, pa hobisti, primjerice,  ne mogu dobiti dozvolu i snimati bez odobrenja, osim ako ne rade za neku medijsku kuću ili imaju tvrtku za snimanje iz zraka.