Mesić napisao hvalospjev Milanoviću: Želim ga vidjeti na čelu države. On će znati reafirmirati antifašističko naslijeđe

Mesić napisao hvalospjev Milanoviću: Želim  ga vidjeti na čelu države. On će znati reafirmirati antifašističko naslijeđe

Bivši predsjednik Stjepan Mesić odlučio je u drugom krugu predsjedničkih izbora podržati kandidata SDP-a Zorana Milanovića. U tekstu, objavljenom na portalu Faktograf, Mesić kaže za Milanovića da ima potrebno znanje i iskustvo te da je sposoban političar. ‘Zato ću mu dati svoj glas u drugom krugu predsjedničkih izbora i pozivam sve građane Hrvatske kojima je stalo do napretka ove zemlje, do toga da ona postane normalna, do toga da za sebe izbori mjesto priznatog i pouzdanog partnera na svjetskoj sceni – da 5. siječnja 2020. glasaju za Zorana Milanovića kao za novog predsjednika Republike Hrvatske’, napisao je Mesić, naglasivši da je upravo Milanović kandidat koji zadovoljava osnovne potrebe države kakva je Hrvatska danas kao i da nisu u pravu oni koji tvrde da je predsjednička funkcija nevažna.

Bivši predsjednik ističe da je Hrvatska država ‘koja još uvijek tetura na putu prema istinskoj demokraciji, koja – izložena agresivnom povijesnom revizionizmu – nikako da razriješi sporove o vlastitoj prošlosti, koja kao da još uvijek ne shvaća da je njezino antifašističko naslijeđe nešto što je obogaćuje i kojoj očito nedostaju i sposobnost i hrabrost da prijeko potrebnim reformama trasira svoj put u budućnost‘, prenose Novosti.

‘Predsjednik po Ustavu predstavlja Hrvatsku u svijetu, što podrazumijeva da se snalazi u složenim međunarodnim odnosima, da zastupa hrvatske interese i da govori u ime Hrvatske – dostojanstveno i odlučno, ne saginjući glavu ni pred kime, ne potičući sukobe ni sa kime i otvarajući vrata suradnje sa svima koji su spremni Hrvatsku tretirati kao ravnopravnoga partnera i koji su spremni razvijati odnose s njom na osnovama pune i istinske ravnopravnosti. Hrvatska takvoga predsjednika(cu) u posljednjih pet godini nema! Budimo otvoreni i priznajmo: aktualna predsjednica niti je takva, niti takva može postati. Krajnje je vrijeme da se to promijeni, a Zoran Milanović jamac je da će se takvo stanje promijeniti’, ističe Mesić.

Naglašava da je ‘aktualna predsjednica svoje nastupe pretvorila u estradne eskapade, svoje govore u ono što glumci nazivaju ’šmirom’ (krajnje loša neprofesionalna gluma), o pjevanju da ne govorim’. ‘Takvu predsjednicu Hrvatska ne treba. Krajnje je vrijeme da se to promijeni. Ponavljam: Zoran Milanović jamac je da će se takvo stanje promijeniti. Zašto imam povjerenja u Zorana Milanovića? Poznam ga dugi niz godina. Divim se njegovoj borbenosti i otvorenosti. Ne jednom procjenjivao sam da je brzao, da se zaletio, da je podlegao zahtjevima trenutka, pa čak i oportunizmu. No, prateći njegovo djelovanje shvatio sam da imam posla s čovjekom koji, mada puno zna, uči iz dana u dan; da imam posla s čovjekom koji, doduše, ne uživa kada ga se kritizira, ali koji je sposoban i spreman razmisliti o kritici, izvući pouku iz nje, kao i iz svakog vlastitog poteza koji se pokaže pogrešnim. Milanović niti glumi, niti glumata – kao što neki, u nedostatku bilo kakvih ozbiljnih argumenata, danas tvrde. Milanović je otvoren, ponekada i grubo otvoren, on nije čovjek koji jedno misli, drugo govori, a treće radi; mada zna kada treba govoriti u javnosti, a kada iza zatvorenih vrata’, napisao je bivši predsjednik konstatirajući da Milanović zna procijeniti što je interes Hrvatske i da neće oklijevati da se za taj interes bori – u granicama svojih ustavnih ovlasti, ali i obraćanjem javnosti, pa i onoj međunarodnoj, kao i da je on čovjek koji neće pristati da se Hrvatsku tretira kao neku malu državicu s jugoistoka Evrope, podobnu da sluša i izvršava, ali inače posve nebitnu.

‘Milanović taj koji unosi podjele u hrvatsko društvo. Upravo suprotno! On se bori protiv nositelja podjela, ispravno ih ocjenjujući kao krajnje opasne za razvoj društva i demokracije i koji za takve, s razlogom, vidi mjesto samo i isključivo na marginama društva. To ne znači unositi podjele u društvo, to znači postavljati stvari na svoje mjesto. Od Milanovića na mjestu predsjednika Republike Hrvatske očekujem da će znati reafirmirati njezino antifašističko naslijeđe, da će demoniziranom antifašizmu znati i htjeti vratiti ono mjesto što mu u današnjoj demokratskoj državi pripada, da će znati izbalansirati odnos prema prošlosti u kojoj nedvojbeno ima poglavlja koja su sramotna, kao i onih koja su slavna. Priznati i na odgovarajući način tretirati treba i jedna i druga. To se odnosi kako na vrijeme Drugoga svjetskog rata, tako i na Domovinski rat. Milanović je već vrlo jasno rekao kako u Hrvatskoj kojoj će on biti na čelu nitko neće biti neravnopravan, nitko neće biti ’drugi’.

Tome nemam što dodati, osim da kažem kako je i to jedan od razloga zašto ga želim vidjeti na mjestu predsjednika. Napokon, od Milanovića očekujem da na svaki mogući način utječe na to da Hrvatska promijeni svoj odnos prema susjednim državama. Naša budućnost nije, ne može i ne smije biti u konfrontacijama. Mi sa susjedima moramo surađivati, jer je to u prvome redu u našem interesu, a onda i u njihovom‘, kaže Mesić pa zaključuje: ‘Sve ovo o čemu govorim, Zoran Milanović zna i razumije. Zato što ima znanje i iskustvo. Zato što je sposoban političar. I zato ću mu dati svoj glas u drugom krugu predsjedničkih izbora i pozivam sve građane Hrvatske kojima je stalo do napretka ove zemlje, do toga da ona postane normalna, do toga da za sebe izbori mjesto priznatog i pouzdanog partnera na svjetskoj sceni – da 5. siječnja 2020. glasaju za Zorana Milanovića kao za novog predsjednika Republike Hrvatske. Izađite na izbore, posebno svi vi koji ste ostali kod kuće 22. prosinca. Trenutak za promjene je sada! Nemojmo ga propustiti!’, zaključuje Mesić.

Foto: Admir BulljubašiĆ/Hina