“Milanović je popularan jer ništa ne govori, a Dalija Orešković je tehnokratska populistica”

“Milanović je popularan jer ništa ne govori, a  Dalija Orešković je tehnokratska populistica”

Katarina Peović iz Radničke fronte istaknula je službenu kandidaturu za predsjedničke izbore i krenula u kampanju. Otvoreno se zalaže za socijalizam i tvrdi da je u jugoslavenskom socijalizmu živjelo bolje nego danas u Hrvatskoj. Dok je očekivano kritična  prema  desnom dijelu političkog spektra, prilično  iznenađuje oštrina  s kojom se obrušila na lijevoliberalne političare.

-Ako želimo jednakost, neodgovorno je govoriti samo o svjetonazoru. »Pametno« ili Amsterdamska koalicija ne donose apsolutno ništa. Dalija Orešković vrluda: izlazi na izbore bez programa i statuta stranke, bez informacija o političkoj platformi personificiranoj u jednoj ženi. To je opasna spektakularizacija politike. Pa pogledajte: jednoga od medijski najpopularnijih vjerojatnih predsjedničkih protukandidata, Zorana Milanovića, na površini drži činjenica da taj čovjek apsolutno ništa ne govori! To je izuzetno opasno. Pitam: Gdje je objavljen politički program Orešković i Milanovića? To nije politika, to je spektakl, ističe Peović u intervjuu Novom listu.

–Peović je optužila Živi zid da ima klasičnu konzervativnu populističku retoriku koja je k tomu vrlo često kontradiktorna.

-Oni će vam recimo obećavati besplatno zdravstvo, a istodobno smanjivati poreze. Kada tvrde da korumpirane žele smijeniti nekorumpiranima, postupaju kao klasični konzervativni populisti. Dalija Orešković, pak, tehnokratska je populistica. Njezina priča svodi se na korumpirane i nesposobne. Iako korupcija jest problem, čak i da raščistimo sve korupcijske afere, te postavimo »sposobne« – bez promjene politekonomskog sustava koji bogati elite, a osiromašuje većinu, nema znatnog poboljšanja životnih uvjeta za većinu ljudi, naglašava Peović.

Foto: Edvard Šušak/Hina