Milanović otkrio Čačiću najstrožu “tajnu”: Evo tko će biti kandidat za predsjednika Vrhovnog suda

Milanović otkrio Čačiću najstrožu “tajnu”: Evo tko će biti kandidat za predsjednika Vrhovnog suda

Radimir Čačić gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao što očekuje od narednih izbora.

Prije četiri godine u prvom krugu jedva ste ušli u drugi krug, bolji od Vas bio je Predrag Štromar. Što očekujete od ovih izbora?

”Ovo jedva to ste bili vrlo ljubazni, ušao sam za 16 glasova razlike. Ne znam da je manja ikad razlika zabilježena. Stvari nisu komplicirane. tada je Štromar išao sa 6 stranaka i ja sam išao kao Radimir Čačić, reformist, stranku još tada nismo formirali. Moja ideja je bila potpuno jasna, moramo ući u drugi krug, u drugom krugu se ne sukobljavaju stranke ni ideologije, sukobljavaju se ljudi. Stvar je završila tako da je Štromar završio na broju glasova koje je imao, ja sam svoje udvostručio.

Je li možda bilo razgovora s HDZ-om, SDP-om da budete njihov kandidat?

”Bilo je naravno ozbiljnih ponuda u tom smislu, ali nikada nam to nije padalo na pamet i od prvog dana mandata izvršna vlast je u rukama reformista: župan, dožupani, sad je samo jedan u sljedećem mandatu. Mi želimo imati potpuno jasnu centrističku poziciju i želimo prema Zagrebu i prema regiji svoje glasove upotrebljavati po svojoj odluci u korist svojih građana nevezano s ideologijama”. Čačić je dodao da i s HDZ-om i SDP-om vrlo dobro surađuju. ”S HDZ-om imamo nepotpisanu koaliciju, a s SDP-om nepotpisanu projektnu suradnju”.

Zlata Đurđević

Na nacionalnoj razini ste u koaliciji s HDZ-om, danas ste imali sastanak. Koje su bile teme razgovora?

”Teme su bile Petrinja, cjepiva i Vrhovni sud. Obzirom na današnji razgovor koji je bio predviđen na razini koalicije gdje predsjednik HDZ-a vodi sastanak, ujutro sam nazvao predsjednika države da vidim što on misli o toj cijeloj temi. Rekao mi je što misli i da namjerava predložiti jednu gospođu”.

Govorimo li o Zlati Đurđević?

”Da, da, vjerojatno. Pitao sam ga slaže li se da ja to na koalicijskom sastanku iznesem, rekao je da se slaže i ja sam to rekao i upozorio sam na jednu činjenicu, da bez obzira na što i na koji način tko tumači, moje mišljenje o hrvatskom pravosuđu ne može biti gore. To sam javno rekao, svaki put ponavljam, a Vrhovni sud je dio te priče. Nije najveći, ali nema ali. Drugim riječima, otvoriti temu hrvatskog pravosuđa, a ovdje premijer i predsjednik o jednoj od tih točaka će po meni morati razgovarati, ja se u tom neću opredijeljivati ni na strani Vladine većine ni na strani predsjednika. Nemam za to dovoljno znanja. Meni je potpuno jasno da je 30 godina funkcioniralo bez zakona”.