Milanović priznao: Ja sam “zaslužan” za jednu jako opasnu stvar u Ustavu

Milanović priznao: Ja sam “zaslužan” za jednu jako opasnu stvar u Ustavu

Predsjednik Zoran Milanović koji je na Kosovu posjetio hrvatske vojnike dao je izjavu za novinare i komentirao aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj. čestitao je Mostu na prikupljenim potpisima za referendum za koji smatra da je 99 posto “gotova stvar”.

– Ustav je tu nejasan, Zakon o referendumu se uvijek može promijeniti, ali kad su u pitanju referendumske inicijative za promjenu Ustava – to je balistički pristup, nuklearno oružje. Rekao sam već. Čestitam im, ali ne razumijem što im to treba. Uspjeli bez logistike, svaka čast. Ako se referendum održi – to je 99 posto gotovo . Nitko neće izaći na referendum, da bi osujetio referendumsku inicijativu, to je uvijek krik protiv vlasti, javlja HRT.

“Referendumska odredba u Ustavu je  opasna” 

– Za nju smo zalužni ja i još neki jer smo 2010. mijenjali Ustav i prilagođavajuči reeferendumske odredbe referendumu o ulasku u EU – dakle da prođe. Kad smo to jednom promijenili otvorena je “Pandorina kutijica”. Čak smo to skoro uspjeli i promijeniti 2014. Uspio sam skupiti 99 ljudi u Saboru, dva glasa su nam nedostajala za promjenu, kazao je.

Milanović je potvrdio da se testirao na koronavirus nakon susreta s Milom Đukanovićem. Smatra da se ništa ne bi dogodilo ni da je pozitivan – jer se “nalazi među mladim i zdravim ljudima koji su cijepljeni”. 

Tko je štetočina i čije izjave štete međunarodnom ugledu Hrvatske?

Na pitanje novinara da komentira izjavu premijera koji ga je nazvao “štetočinom” Milanović je kazao da tu svoju izjavu premijer mora obrazložiti.

– Čekam radosnu vijest. Nešto pametno i suvislo. Ja sam predsjednik, nije on. Ja se hijerarhijski ne postavljam iznad njega, ali ako on na tome inzistira, možemo i tako. Ja sam stariji, dva dana, rekao je Milanović te dodao da njegove izjave štete samo ugledu premijeru i njegovim privatnim aranžmanima s nekim ljudima. Pri tome je spomenuo “unitariste koji žele satrati Hrvate”. 

 – Ovo će biti teška godina za Hrvate u BiH. Ako sam ja štetočina, onda sam najponosnija štetočina i podignut ću sebi spomenik trajniji od mjedi, nastavio je Milanović.

Kazao je kako se na u posjet vojnicima ne dolazi ‘po sili dužnosti’ nego zato što se to želi. Posjet je bio planiran još prije dva mjeseca, dodao je. Za sigurnosnu situaciju na Kosovu kazao je da je “stabilna ali fragilna”, međutim smatra kako do ne može doći do ozbiljnog sukoba. “Onaj dio Kosova koji je pod Prištinom je stabilnan, predvidiv. Znaš s čim računaš, i iz perspektive NATO-a takvu bi članicu primio”, zaključio je.

Foto: Hina