Milanović teško optužuje Banožića i Jandrokovića: To je kazneno djelo

Milanović teško optužuje Banožića i Jandrokovića: To je kazneno djelo

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kastvu je komentirao izbore u BiH.

Hrvatska kao cjelina ne radi dovoljno. Mi smo trebali odavno iskoristiti instrumente koje nam kao članici NATO-a i Europske unije stoje na raspolaganju i vidjeti kako to druge članice rade, rekao je Milanović.

Komentirao je i navode da bi visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt mogao tražiti izmjene Izbornog zakona.

“Ne možemo biti izloženi slučaju i nečijoj dobroj volji. Hrvatska to mora sama napraviti, a ne da ovisimo o milosti nekog činovnika kojeg je netko doveo i koji će navodno sutra nešto napraviti i o tome ovisi sudbina Hrvata u BiH u sljedeće četiri godine. To je neizdrživa situacija”, rekao je Milanović.

“Hrvatskoj se ne dopušta da uđe u operaciju Altea. Za mene je to neodrživo i vidim da je hrvatska diplomacija, dakle Zrinjevac, prestao biti permanentna putnička agencija i počeo raditi nešto po tom pitanju. S nama razgovaraju kao s malom djecom. Mi smo država i tamo će se poštivati i naša volja, jer smo potpisnica Daytona BiH je oslobođena i hrvatskim oružjem i hrvatskim životima. Nikakav NATO je nije oslobodio. Hrvatska politika i vanjska politika koja to ne uvažava i koja time ne upravlja je slaba i jadna”, rekao je Milanović, javlja N1.

“Nakon 20 godina pokušaja, pogreške, dobrih odnosa osobno i prijateljstva s političarima u BiH, poput Komšića, ja sam shvatio da su to prevaranti kojima se ne može vjerovati i da su tu jedino da se okoriste zbog toga što Hrvata ima malo i ako njihova prava ne budu štićena institucionalno, nema im spasa.”, rekao je Milanović.

Što god da bude, opet neće biti dobro za Hrvate, jer će biti čista sreća. Ako ne bude dobro, bit će još gore, rekao je o ishodu izbora u BiH za Hrvate.

Pozvao je Hrvate u BiH da izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike.

Komentirao je i ravnatelja VSOA-e, Ivicu Kindera.

“Još uvijek aktualni ravnatelj VSOA-e mi je jučer ili prekjučer poslao svoj zahtjev za razrješenjem. I Plenkoviću također. Što ćemo sad? Dobio sam njegov osobni dopis u petak da ga se razriješi. Što ćemo sad? Čekati da HDZ nađe čovjeka koji će ga mijenjati?”, upitao je Milanović.

Predsjednik je komentirao upis HDZ-ovog saborskog zastupnika Ante Bačića u ratnu školu “Ban Josip Jelačić” ocijenivši da je to kazneno djelo jer u ratnoj školi nije mjesto saborskim zastupnicima koji su po definiciji državni dužnosnici. 

“Ako se ne povuku, prijavit ćemo ih i osobno ću zabraniti ulazak takvim ljudima u prostorije Hrvatske vojske. Bit će njegova slika tamo, bez obzira što je član Odbora za obranu. Bit će naređeno i zapovjeđeno da ne može ući u vojarnu, jer to su kriminalci koji krše zakon”, rekao je Milanović u Kastvu.

Odgovarajući na pitanja novinara o vojnom školovanju saborskog zastupnika Bačića (HDZ), rekao je da je time ministar obrane Mario Banožić još jednom prekršio zakon, a ovoga puta mu je, ustvrdio je, u tom kaznenom djelu asistirao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

“To je kazneno djelo, ne prvo Banožićevo. (…) Zakon kaže, to je škola u koju mogu ići samo službenici. Imamo cijelu piramidu regulative koja određuje što je dužnosnik. Službenik je načelnik, ravnatelj, a saborski zastupnik je par excellence dužnosnik”, rekao je Milanović.

Foto: Hina