PROCURILA INFORMACIJA: Poznati tajkun bio posrednik u razmjeni zarobljenika. Dobar je i s Putinom i Zelenskim

PROCURILA INFORMACIJA: Poznati tajkun bio posrednik u razmjeni zarobljenika. Dobar je i s Putinom i Zelenskim

Putin je krajem rujna naredio oslobađanje ratnih zarobljenika među kojima je oslobođen i Hrvat Vjekoslav Prebeg. Najviša ruska sigurnosna služba (FSB) bila je potpuno protiv toga zbog reakcije javnosti u Rusiji, ali Putin je odluku donio unatoč tome, piše Washington Post pozivajući se na anonimne ukrajinske i američke dužnosnike.

“FSB je bio potpuno protiv toga”, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik za Washington Post. “Bilo ih je strah posljedica, kako će to izgledati u javnosti”, dodao je.

Razmjena zarobljenika uključivala je oslobađanja 215 vojnika, uključujući zapovjednike na visokim razinama, 10 stranih državljana koji su se borili na strani Ukrajine i 55 Rusa. Među oslobođenima je bio i Hrvat Vjekoslav Prebeg, javlja Index.

Roman Abramović

Posrednik između Moskve i Kijeva u tom procesu bio je ruski oligarh Roman Abramovič, koji je pod europskim sankcijama zbog svojih veza s Putinom. Američki i ukrajinski dužnosnici smatraju Abramovičev doprinos u ovoj priči ključnim u poboljšanju odnosa sa Zapadom.

Nakon mjeseci pregovora Abramovič je putovao u Riyad i Moskvu kako bi postigao dogovor, surađujući blisko sa šefom FSB-a Aleksanderom Bortnikovim i Zelenskijevim šefom ureda Andrijem Jermakom, piše Washington Post. Abramovič o tom ništa nije htio komentirati.

Ključnu ulogu u ovoj razmjeni imao je i saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman. Kao i Abramovič, i on je htio poboljšati svoju sliku pred Zapadom, piše Washington Post, nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija.

Na slici: U razmjeni je oslobođen i Vjekoslav Prebeg

Foto: Hina