Kako Milorad Pupovac priprema teren za veliku koaliciju Plenkovića i Bernardića

Kako Milorad Pupovac priprema teren za veliku koaliciju Plenkovića i Bernardića

Predsjednik  SDSS-a Milorad Pupovac dao je veliki intervju  Novom listu u kojemu je diskretno zagovarao stvaranje velike koalicije između HDZ-a i SDP-a.

Što Plenković misli o ovome što govorimo pokazao je i nedolaskom na nedavno zamjensku komemoraciju za Bleiburg na Miroguju, na koju je poslao svog izaslanika. On ne samo da nikad nije bio na Bleiburgu nego, eto, nije tim povodom došao ni položiti vijenac na Mirogoj.

Svatko u ovim stvarima ima svoj način, premijer svoj, predsjednik Republike svoj. Djelomično je to zbog karaktera, a djelomično zbog onih koje vodite i kojima se obraćate. Politika upravlja sviješću birača, a važno je da ima pravi smjer i cilj. Za premijera Plenkovića ne može se reći da ima puno izgubljenih političkih bitaka.

Ne može.

A to je prvo što se gleda, koliko si golova zabio, a koliko primio. Plenkovićev je skor pozitivan.

Iako između njega i Milanovića ponekad izbiju ružne javne poliemike, Plenković je svjetonazorski sličniji predsjedniku Republike nego ljudima s kojima je nedavno pobijedio na izborima u HDZ-u.

Ne bih to ocjenjivao. Plenković sigurno, premda to neki govore, ne želi da HDZ postane SDP.

To ne. Ali, nije ni Milanović nikad bio nekakav klasičan SDP-ovac.

Ne mislim da su njih dvojica svjetonazorski bliski.

Mislite da je Plenković baš autentičan nacionalni konzervativac?

Ja samo mislim da njih dvojica dobro razumiju koji odnos treba postojati između premijera i predsjednika Republike. Milanović je dao značajan doprinos tom razumijevanju, svojom, u najvećem dijelu, suzdržanošću u porukama i činjenju, suzdržanošću u komunikaciju prema Vladi i prema političkim procesima u zemlji. Za razliku od nekih prethodnika kojih je bilo posvuda. Milanović nije u odnosu na Vladu ni zanovijetalo ni podmetalo.

U Okučanima Milanović nije bio naročito suzdržan.

To je bilo u funkciji raščišćavanju povijesnog nasljeđa, koje ovu zemlju sputava da bude usmjerena prema budućnosti. Milanović je u Jasenovcu i Okučanima otvorio stranice značajne za ovu zemlju.

Kada ćemo ih zatvoriti?

Proći će još neko vrijeme. Važno je da te teme više nemaju mjesto u službenoj javnoj i političkoj sferi i da ono što ima obilježja kaznenog djela tako bude i tretirano.

Bi li koalicija HDZ-a i SDP-a pridonijela zatvaranju tih stranica?

Nisam u to siguran.

Ali, upravo ste vi nakon izbora 2015. predložili Karamarku i Milanoviću da formiraju koaliciju. Čak ste im i napisali političku platformu, kojoj je ključan element bio da bi ta suradnja mogla zatvoriti neke povijesne prijepore.

To je istina, tom bi se koalicijom izbjeglo i sve što se događalo poslije toga. No, nije tada bilo spremnosti da se to učini.

Čije spremnosti?

Prije svega Karamarkove. I ušlo se u jedan avanturistički politički projekt, koji je završio kako je morao završiti.

Rezultati predstojećih izbora mogli bi biti poput onih 2015., možda će sada onda doći do koalicije HDZ-a i SDP-a.

Danas je drugačija situacija jer imamo predsjednika Republike koji može moderirati barem dio političkih procesa i šire shvaća što je za Hrvatsku dobro. On sigurno neće biti pod utjecajem partijskog pogleda. Mirniji sam jer znam da je na čelu države čovjek koji će sve napraviti da dođe do nužne vrste kompromisa.

Milanović će mandat za sastavljanje Vlade dati onome tko mu donese minimalno 76 zastupničkih potpisa.

Tako je, tu je uloga predsjednika vrlo značajna.

Ako sam vas dobro razumio, srpanj 2020. nije kao studeni 2015., pa da bi dobro bilo da se formira koalicija HDZ-a i SDP-a?

Ne, mislim da ovaj put treba relativnom pobjedniku dati šansu da pokuša sastaviti Vladu. U slučaju neuspjeha treba tražiti drugo najbolje rješenje.

Ako će relativni pobjednik biti HDZ, a i ako neće, ali će s blokom Miroslava Škore imati dovoljno zastupnika za parlamentarnu većinu, ta će suradnja biti sasvim izvjesna. Koliko bi za vas, pojednostavimo to, razoračaranje bilo da se nakon ove četiri godine Plenković opredijeli za Škoru, a ne za Pupovca? Vi ste, naima, sami rekli da sa Škorom i njegovima nećete, a te su (ne)simpatije obostrane.

– Nebitno je što je meni neprihvatljivo, pitanje je što bi Andrej Plenković napravio sebi s tom vrstom koalicije. U tom bi slučaju nejasno bilo zašto je onda radio sve ovo u posljednje četiri godine. Zašto je onda reformirao HDZ ako bi se sada vratio tamo gdje je stranka bila 2015.?

Slažem se, na taj bi način Plenković priznao poraz, ali sastavio bi Vladu koja bi bila više po ukusu njegovih birača nego što je sadašnja.

– Ali bi time i puno izgubio.

Je li vama zamislivo da Plenković napravi ono što je Ivo Sanader 2003., kada je on za partnera izabrao vas, a ne Antu Đapića i HSP s kojima bi imao većinu?

– Sanader je to napravio uz snažnu podršku predsjednika Stjepana Mesića, Europske unije i drugih relevatnih međunarodnih faktora, prije svega SAD, kao i podršku hrvatske javnosti. Njegov dolazak na pravoslavni Badnjak i pozdrav »Hristos se rodi« bili su široko prihvaćeni u Hrvatskoj. Danas sve ove pretpostavke nisu prisutne, štošta se poremetilo u hrvatskoj politici. U međuvremenu su se, primjerice, pojavili različiti nepolitički akteri čiji je utjecaj jak. Toga prije 17 godina nije bilo. Ali, neko će se rješenje morati pronaći. Kada bi se Hrvatska danas vratila na tip Vlade kakav je bio 2015., bilo bi to izrazito riskantno. Ekonomski bi u tim uvjetima teško pronašla potreban put radikalnog zaokreta. Ljude se više ne može hraniti ispraznim, lažnim domoljubljem. Bio bi to stoga jedan iznimno neodgovoran politički projekt, koji bi i odnos između predsjednika i te Vlade učinio takvim da ne bi ostao niti minimum kohabitacije. Prema tome…

… pamet u glavu.

Pamet u glavu.

Jedan od mogućih postizbornih scenarija je i parlamentarna većina u kojoj biste vi bili s Restart koalicijom.

Vidjet ćemo kakvi će biti izborni rezultati. Najvažnije je da prvo svatko na izborima napravi svoj posao, a onda nećemo razgovarati samo na osnovu scenarija.

Navijate li na ovim izborima za nekoga, za Plenkovića ili Bernardića?

Preferencije mene i moje stranke su politička stabilnost i posvećenost stvaranju održivog društva i nacije. Stvaranje nečeg što bi obnovilo nestabilnost u zemlji, za svakog tko razmišlja racionalno trebalo bi biti nešto što se mora izbjeći.

Dakle, Vlada HDZ-a i desnijih od njega vodi u nestabilnost.

Tako je.

Podrazumijeva li još koji ishod izbora nestabilnost?

– Do toga bi dovela i slaba lijeva Vlada, slaba politički i s obzirom na većinu u Saboru. Bio bi to povod za novi desničarski val u zemlji, najrazličitije tipove stožera i pokušaje, kako se nekad reklo, institucionalnog i izvanstitucionalnog rušenja poretka. Ne zaboravimo da je svojedobno zaustavljanje službene kolone u Vukovaru bio napad na ustavni poredak.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

 

Facebook Comments