Ministar otkrio: U Hrvatskoj je posvojeno 131 dijete iz Konga

Ministar otkrio: U Hrvatskoj je posvojeno 131 dijete iz Konga

Ministar Marin Piletić komentirao je usvojenja djece u Kongu. Piletic kaže da jos ima nekolicina parova koji žele usvojti djecu iz Konga. Stupili su u kontakt s njima. Najavio je zakonske izmjene.

Podsjetio je da je Hrvatska potpisnica Haške konvencije koja omogućuje transparentno posvojenje i najbolju zaštitu djeteta. Rekao je kako domaći sustav posvojenja ima rezultate i da teze da je u Hrvtaskoj nemoguće posvojiti ili da je taj postupak jako težak demantiraju brojke.

Priznao je da imaju nejasnu pravnu situaciju oko međunarodnog posvojenja te da će na preporuku Vrhovnog suda resorno ministrastvo krenuti u promjenu zakona. Također rekao je da još nekoliko parova koji su ishodili dokumente za posvojenje djece iz Konga te da su te ljude kontaktirali djelatnici Centra za socijalni rad kako bi im rekli sve potencijalne informacije oko eventualnih problema pri posvajanju.

“Određeni parovi koji su bili u preocesu posvajanja djece iz Konga javili su se svom nadležnom centru za socijalnu skrb i uvidom u evidenciju izdanih putnih isprava Hrvatskih građana iz DRK”, objasnio je ministar kako su pronašli druge posvojitelje.

Pojasnio je kako će se mijenjati Zakon o međudržavnom posvojenju.

“Morat će biti dodatno provjereni, utvrđena njihova legalnost. Tražiti dokaz da su posvojitelji upisani u hrvatski registar posvojitelja i ako bude priznat zahtjev onda ćemo očekivati od sudova da dostave te odluke kako bi smo vršili 6-mjesečni monitoring u tim obiteljima.

“Po podacima koje imamo iz Ministarstva unutarnjih poslova od 2012. vjerujemo da je u Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz Demokratske republike Kongo”, rekao je ministar.

Rekao je da obitelji u koje su došla ta djeca nisu bila ni pod kakvim nadzorom centara za socijalnu skrb “jer to nije bilo predviđeno”. No napomenuo je kako će se izmjenama zakona to promijeniti.

Dodao je da postoji još osam parova iz Hrvatske koji su u postupku posvojenja djece iz Konga i koji još nisu otišli u Kongo po djecu.

Foto: Hina