Mora u zatvor zbog stana koji je dala Josipi Rimac: Zašto je Uskok obustavio istragu protiv nekad moćne HDZ-ovke

Mora u zatvor zbog stana koji je dala Josipi Rimac: Zašto je Uskok obustavio istragu protiv nekad moćne HDZ-ovke

Bivša ravnateljica Uprave za područja od posebne državne skrbi Anna Maria Radić ipak će morati na godinu dana u zatvor jer je obitelji bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac darovala nepripadajući stan u Kninu, odlučio je Vrhovni sud.

Iz izvora bliskih slučaju Hina doznaje da je Vrhovni sud preinačio raniju presudu zagrebačkog Županijskog suda iz 2017. kojom je godinu dana zatvora Ana Mariji Radić zamijenjeno radom za opće dobro.

Vrhovni sud je odbio žalbu optuženice kao neosnovanu i prihvatio žalbu tužiteljstva na prvostupanjsku kaznu. Pravomoćnom presudom državi će morati namiriti i štetu od preko pola milijuna kuna, javlja N1.

Najviši sud je ocijenio da je u pravu tužiteljstvo, koje je smatralo da je prvostupanjski sud dao preveliki značaj olakotnim oklnostima pri čemu je, smatra Vrhovni sud, pravilno cijenio raniju neosuđivanost optuženice, dok je pogrešno ocijenio da na strani optuženice nema otegotnih okolnosti.

Odluka prvostupanjskog suda je u konačnici dovela do pogrešne ocjene da izrečenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine treba zamijeniti radom za opće dobro, zaključio je Vrhovni sud, neslužbeno se doznaje.

Vrhovni sud smatra da je za potpuno ostvarenje svrhe kažnjavanja nužno da Radić tu kaznu izdržava obzirom na visinu pribavljene koristi i nanesene štete državnom proračunu, nanesenu štetu ugledu rada službe i dovođenja u pitanje povjerenja građana u zakonitost i pravilnost postupka stambenog zbrinjavanja na područjima od posebne državne skrbi. Uz to, najviši sud  smatra da je Radić iskazala upornost pri počinjenju kaznenog djela uz potpuni izostanak kritičnosti.

Bivša ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi nekadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Anna Maria Radić je bila optužena da je obitelji bivše kninske gradonačelnice na štetu državnog proračuna, pribavila nekretnine vrijedne više od 548.000 kuna.

Optužnica protiv Anne Marije Radić podignuta je u siječnju 2016. godine, a Uskok je tada izvijestio da je obustavio istragu protiv Josipe Rimac i njezinog supruga koje su sumnjičili za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti pri stjecanju stambenog prostora. Tužiteljstvo je pojasnilo da je istragu protiv Rimac i supruga obustavilo jer “nije utvrđeno postojanje relevantnog stupnja sumnje da bi počinili kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti”.

No, Uskok istovremeno nije odustao od progona Anne Marie Radić koja je optužena da je samoinicijativno pogodovala obitelji bivše kninske gradonačelnice. Uskok je tvrdio da je od sredine 2008. do kraja 2009. protivno odredbama Zakona o područjima posebne državne skrbi “poduzela niz protuzakonitih radnji kojima je obitelji gradonačelnice Grada Knina, osim stambenog prostora površine 126,28 m2, omogućila neosnovano stjecanje vlasništva nad još dvije etažirane stambene jedinice u istoj zgradi u Kninu, površine 128,68 m2”.

Tijekom suđenja Radić je tvrdila da nije kriva, a nepravomoćna presuda zagrebačkog  Županijskog suda je objavljena 1. lipnja 2017., dan nakon drugog kruga lokalnih izbora na kojima se Rimac ponovno natjecala za kninsku gradonačelnicu.

Josipa Rimac je u međuvremenu postala prvoosumnjičena u aferi Vjetroelektrane, zbog čega je bila u istražnom zatvoru i krajem rujna prošle godine je puštena da se brani sa slobode.