Mutno poslovanje: Kako je Raiffeisen banka sudjelovala u pranju ruskog novca

Mutno poslovanje: Kako je Raiffeisen banka sudjelovala u pranju ruskog novca

Skupina europskih banaka, uključujući austrijski Raiffeisen Bank International i Deutsche Bank, posredovala je u operacijama pranja novca iz Rusije, pokazuje izvješće skupine europskih medija OCCRP.
Projekt izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) temelji svoje izvješće »Trojkina praonica« (The Troika Laundromat« – po imenu ruske banke, glavnog aktera u tim operacijama) na dokumentima insajdera s detaljima transakcija ukupne vrijednosti veće od 470 milijardi dolara, prebačenih u ukupno 1,3 milijuna transfera iz 233 tisuće kompanija.

Izvorišna je točka transakcija bio Troika Dialog, nekada najveća ruska privatna investicijska banka, a novac se naknadno usmjeravao preko litvanskih banaka do onih u Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj i nekim drugim zemljama. Fiktivna kompanija u središtu tih operacija omogućila je Troiki da u razdoblju od 2006. do početka 2013. ubaci u sustav 4,6 milijardi dolara te da iz njega izvuče 4,8 milijardi dolara, tvrdi se u izvješću OCCRP-a, piše Novi list.

Pomoć u tim transakcijama pružile su i velike zapadne banke, uključujući Raiffeisen i Deutsche Bank, kao i američki Citigroup, navodi se u izvješću.
Ured austrijskog državnog tužitelja istražuje navode o pranju novca nakon što su dobili pritužbu protiv neimenovanih aktera, kazala je glasnogovornica na upit o izvješću. Iz Raiffeisen Bank Internationala (RBI) priopćili su da im nisu »poznate konkretne tvrdnje i da nemaju daljnjih informacija o sadržaju pritužbe«.
»RBI vrlo ozbiljno shvaća navode u medijima i provodi internu istragu«, navodi se u priopćenju banke, dostavljenom e-mailom. U američkom Citigroupu nisu željeli komentirati izvješće.

Foto: Dario Grizelj/Hina