NA ANDREJEVOJ LINIJI: Novi ministar osvojio Plenkovića kad je zatražio “Karamarkovu glavu”. Zašto je Ladislav Ilčić kritizirao Habijana?

NA ANDREJEVOJ LINIJI: Novi ministar osvojio Plenkovića kad je zatražio “Karamarkovu glavu”.  Zašto je Ladislav Ilčić kritizirao Habijana?

Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a, postat će novi ministar gospodarstva i održivog razvoja, potvrdio je tijekom poslijepodneva premijer Andrej Plenković.

– Odlučio sam predložiti Damira Habijana za ministra gospodarstva i održivog razvoja i on je to prihvatio. Osim potpore čelnih ljudi u HDZ-u, dobio je i potporu većine. Mi ćemo u ponedjeljak održati sastanak parlamentarne većine na kojem će se on predstaviti, potom na stranačkinm tijelima, a nakon toga ću uputiti pismo predsjedniku Sabora da se održi izvanredna sjednica u srijedu. Sve bi trebalo biti zaključeno do srijede popodne – rekao je premijer novinarima u Bruxellesu.

Ovaj Varaždinac zamijenit će tako smijenjenog Davora Filipovića i biti izabran idući tjedan u Saboru na izvanrednoj sjednici, javlja Jutarnji list.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Vice Batarelo i Vigilare napravili popis: Tvrtke koje otvoreno čestitaju Božić i one koje “izbacuju Isusa Krista”

Premijer Andrej Plenković odlučio je da ministarsku poziciju ponudi nekome sa sjevera Hrvatske, jer je nakon odlaska Darka Horvata taj dio ostao nepokriven, a Habijan vrlo dobro kotira u vrhu stranke i stalno ga šalju da javno brani vladine politike i afere.

Habijan je diplomirani pravnik, rođen 1982. u Varaždinu. Završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i diplomirao s radom na engleskom jeziku “Sportsko pravo u EU: studije usklađenosti pravila FIFA-e i UEFA-e s pravom EU do 2000.”.

Završio je osnovnu i srednju školu u Varaždinu, kao i glazbenu školu.

Radio je od 2007. kao odvjetnik u Odvjetničkom društvu Uskoković i partneri, a te je godine i ušao u HDZ, dok je 2015. postao šef varaždinskog HDZ-a.

Od svibnja 2014. jedan je od članova/suvlasnika tog odvjetničkog društva. Specijalizirao se u području trgovačkog prava. Od 2020. je zastupnik u Hrvatskom saboru. Aktivan je na društvenim mrežama gdje nerijetko objavljuje fotografije na kojima ističe isklesano tijelo. Zaljubljenik je u crossfit i trčanje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Tko je bivši poslovni partner i donator novog ministra gospodarstva: Sin je poznatog dubrovačkog direktora, a sa Šeksovim nećakom kupuje medije

U politici je bio potpuno nepoznat sve do 2016. kada je kao predsjednik varaždinskog HDZ-a nakon Andreja Plenkovića prvi javno istupio i zatražio ostavku tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade i šefa stranke Tomislava Karamarka.

Plenković mu to očito nije zaboravio pa ga je, nakon što je preuzeo stranku i državu, 2017. vrh HDZ-a Varaždinske županije odlučio kandidirati za gradonačelnika Varaždina. No, to se nikako nije svidjelo tadašnjem koalicijskom partneru HDZ-a na nacionalnoj razini Ladislavu Ilčiću, koji je u to vrijeme bio posebni savjetnik za ljudska prava ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru.

Ilčić, koji je nerijetko istupao u javnost s ultra konzervativnim stavovima posebno protiv LGBT udruga, odlučio se i sam kandidirati za gradonačelnika, dao je ostavku na mjestu posebnog savjetnika i prozvao Habijana da ne živi u skladu s kršćanskim vrijednostima, nikada ne pojasnivši što je točno mislio, iako su aluzije bile sasvim jasne.

Foto: Hina