Na koga bi se Puhovski kladio u desetoj izbornoj jedinici: HDZ je prihvatio da je izgubio dio desnice

Na koga bi se Puhovski kladio u desetoj izbornoj jedinici: HDZ je prihvatio da je izgubio dio desnice

Politički analitičar Žarko Puhovski naglašava kako su Beroš i Krstičević sasvim drugačiji tipovi političara, a obraćaju se istom biračkom tijelu. Ni Beroševe dionice više nisu tako visoke kao što su bile početkom epidemije koronavirusa, što Puhovski smatra posebno bitnim.

“To je čudna priča za sve ljude koji su pred 25, 30 godina otišli, a povratak korijenima je nešto što je u HDZ-ovoj tradiciji – da se iz korijena ne može izaći. No nisam siguran da je za lokalno stanovništvo to dovoljno. Drugo, Beroš se pojavljuje s drugim tipom privlačnosti, odnosno političkog seksipila od Krstičevića. On je imao junački, tipično desno patriotski naboj oko svog imena, a Beroš je više stručno-tehnokratski, a obraćaju se u načelu istoj publici”, rekao nam je Puhovski, dodajući da ovakav potez HDZ-a pokazuje odustajanje od dijela desnice:

“Time HDZ daje do znanja da je prihvatio da je izgubio dio desnog krila koji će otići Mostu ili Škori, a oni će se više okrenuti tehnokratski orijentiranom desnom centru. Također, važna je i činjenica da je Beroš danas, politički gledano, 0,3 Beroša od prije mjesec dana. Puno je, zajedno sa Stožerom, izgubio privlačnosti javnosti i danas je daleko od sigurne oklade”, javlja RTL.

HDZ je općenito, smatra Puhovski, ostao bez jakih lica, posebica kada je u pitanju desnica.

“Kad se pogledaju nositelji lista, HDZ je ostao bez dosta jakih lica i bez lica koja su privlačna za desnicu. Krstičević je bio kao desna noga ili ruka Plenkoviću. Ostao je Medved i tako netko, no nitko nema ni približno privlačnost kao Krstičević. Beroš u javnosti ne postoji svjetonazorski, a tu su i potezi Stožera koji u zadnje vrijeme nisu popularni. A tko zna hoće li i njemu nešto pronaći, kad se pojavi u političkoj borbi, kao što su Raspudiću pronašli Chomskog iz ranih dana.”

Najviše preferencijalnih glasova u toj izbornoj na prošlim izborima dobio je Krstičević, no Puhovski prognozira kako pobjednik ovog puta neće biti iz redova HDZ-a.

Ruža Tomašić bi prije nekoliko godina bila super, no ona je isto izgubila na privlačnosti s ovim igrama među Suverenistima, HSP-ovcima i sličnima. S druge strane, dosta je dobila zalaganjem za sitnu plavu ribu u Bruxellesu i pokazala sposobnost da ode s funkcije koju, ako ništa drugo, mnogi smatraju financijski izdašnom. Ako bih se morao kladiti, ona bi tu bila prva kandidatkinja za broj preferencijalnih glasova”, rekao je Puhovski koji ne vjeruje da će HDZ i ovaj put u desetoj izbornoj jedinici dobiti sedam mandata: “Teško je reći, ali mislim da ne mogu. Za njih je uvijek bilo realno očekivati između šest i osam mandata, a sada se stvar spustila na od pet do sedam”, rekao je.

Među nositeljima HDZ-ovih lista je i Zvonka Bušić, sestra Zvonka Bušića, koja će “loviti” glasove u dijaspori. Bušić je i jedina žena među nositeljima stranačkih lista. Puhovski ističe da Plenković ponavlja grešku s izbora za Europski parlament.

“Bušić je tamo kao nositeljica nasljeđa, familijarno jer se događa da HDZ više nije siguran ni za tri mjesta iz dijaspore. Pojavljuju se ljudi poput Željka Glasnovića i stvar je otvorena. Nemaju puno velikih imena. Ponavljaju jednim dijelom grešku koju je Plenković napravio s listom za Europskim parlament, gdje se kladio da će samo njegovo ime preko HDZ-a povući sve te nepoznate kandidate. Sada nisu baš nepoznati kandidati, poput Resslera i drugih, ali su kandidati koji su bili drugorazredni ili čak trećerazredni u hrvatskoj politici i onda se postavlja pitanje nosi li HDZ imidž kandidata ili kandidati imidž HDZ-a. Čini se da ovdje stranka više radi za kandidate, nego oni za nju”, zaključio je Puhovski.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

Facebook Comments