Na partijskoj liniji: Branko Bačić svugdje vidi problem osim u Plenkoviću i HDZ-u

Na partijskoj liniji: Branko Bačić svugdje vidi problem osim u Plenkoviću i HDZ-u

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić bio je gost N1 studija uživo gdje je komentirao izborni rezultat HDZ-a na proteklim izborima za Europski parlament.

Bačić je u uvodu rekao kako je u proteklih skoro trideset godina HDZ najjača politička opcija odnosno politička stranka u Hrvatskoj te da gotovo uvijek pobjeđuje na izborima, kao što su i ovaj put. “Mi smo apsolutni pobjednik izbora, osvojili smo 4 posto više od SDP-a. Mi time nismo zadovoljni, a u SDP-u skaču od sreće”, rekao je.

Pojasnio je i zašto nisu zadovoljni rezultatom. “Nismo zadovoljni jer smo očekivali osvojiti 5 mandata, a osvojili smo 4 mandata. Vjerovali smo da će politika Andreja Plenkovića donijeti još jedan mandat Hrvatskoj demokratskoj zajednici”, ističe Bačić.

Upitan što se dogodilo i koji su mogući razlozi za loš izborni uspjeh, Bačić je kazao kako postoje tri bitna razloga za to. “S jedne strane nam vjetar u leđa nije bila referendumska inicijativa koju su sindikati pokrenuli u jeku kampanje. Sindikati su okupili aktere od krajnje ljevice do krajnje desnice i na taj način su stvorili jednu političku platformu usmjerenu protiv Vlade, a samim time i protiv HDZ-a”, objašnjava Bačić te nastavlja:

“S druge strane tu su fabricirane medijske afere. Otvorene su određene afere u kojima su targetirani pojedini dužnosnici HDZ-a, a koje nisu imale odraz u pravosudnim institucijama. To vam radi političku štetu. No, većina tih afera je zaboravljeno, jer nema sudskog epiloga. Činjenica je da su neke afere u kojima su bili dužnosnici HDZ-a napravile političku štetu stranci”, kazao je.

Kao treći bitan razlog izbornog neuspjeha Bačić vidi ideološku zacrtanost kamapnje. “U kampanji se više govorilo o tome koliko je tko više ili manje Hrvat i katolik, a manje smo govorili o tome što je ova Vlada i HDZ-a napravila u ove tri godine. Moram reći da kao stranka u kampanji nismo u žižu stavili gospodarske dosege ove Vlade”, mišljenja je Bačić.

 

Foto: Admir Buljubašić/Hina