Neda mu mira: Marija Selak Raspudić ponovno kritizirala “frajera” Milanovića

Neda mu mira: Marija Selak Raspudić ponovno kritizirala “frajera” Milanovića

Saborska zastupnica kluba Mosta Marija Selak Raspudić komentirala je, među ostalim, za Novi dan hiperinflaciju odlikaša.

Osvrnula se na reakcije koje dolaze od strane ljevice od kojih je jedna konstatacija predsjednika Milanovića da je on bio za to da sina upiše u privatnu gimnmaziju i da se ovo onda ne bi moglo dogoditi.

“Što to točno znači? Kad netko upiše privatnu gimnaziju ima drugačiji tretman? Mi imamo jednu od rijetkih prednosti da imamo koliko toliko, uz sve nedostatke, kvalitetan javno-obrazovni sustav i on je još uvijek bolji od privatnog sustava. Kad se pogledaju kriteriji upisa u privatne gimnazije i koliko ima bodova, onda se vidi da su u javnim gimnazijama ti kriteriji veći što znači da bolja djeca odlaze u javni sustav”, tvrdi.

Dodaje da, ako je bila pritisaka i ako se nešto shvatilo kao pritisak, škola nije smjela popustiti. Ako su postojale nepravilnosti u radu profesorice, škola ih je trebala otkriti ili primjereno sankcionirati. “Ovo nije dobra poruka ni reakcija”.

“Živimo u dobu u kojem se takav pristup opravdava”

Najviše zabrinjava, ističe, reakcija javnosti.

“Živimo u dobu u kojem se takav pristup opravdava i smatra se da smo svi roditelji genijalaca i jedino što priječi da se ta genijalnost manifestira u stvarnosti su zli profesori koji ne znaju raditi svoj posao kako treba. Tu smo svi institucionalno podbacili, takav je odnos prema školama, ali i prema svim institucijama koje su djelomično zaslužne za to, ali to je i duh vremena u kojem sve mora kvantificirati, pogotovo znanje da bi se kasnije uspjelo u životu zbog čega su roditelji i djeca pod pritiskom”.

Smatra da ako se dijete samo ne bori protiv autoriteta u jednom trenutku života taj autoritet će ga možda i svladati. To nisu bitke roditelja već djece. Puno više toga presudno je, kaže, za uspjeh, nije nužno i bitno imati put odlikaša.

“Problem inflacije hiperodlikaša je taj da u onim školama gdje se više dijele petice ti đaci imaju priliku upisati bolje gimnazije pa paradoksalno u boljim gimnazijama imate lošije đake”.

Ostavka Zdravka Marića

Komentirajući odlazak ministra Zdravka Marića rekla je da to ne ostavlja dobar dojam na građane. Jedan od ministara koji je uživao njihovo najveće povjerenje šalje im poruku da je situacija nestabilna i tko zna što mogu očekivati”.

Dodaje kako to ima dugoročne posljedice za demokratski proces u Hrvatskoj, a jedna od tih posljedica je gubitak potpunog povjerenja u politku što se moglo vidjeti u Splitu gdje je bila dramatično loša izlaznost na prvi krug izbora.

Foto: Hina