Zašto se svi prave “grbavi” pa pitaju otkud Tolušiću prvi milijun: Odgovor je vrlo jednostavan – mito i korupcija

Zašto se svi prave “grbavi” pa pitaju otkud Tolušiću prvi milijun: Odgovor je vrlo jednostavan – mito i korupcija

Odakle, zapravo, potječe oko milijun kuna koje je bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić “nabavio” kako bi mogao sudjelovati i pobijediti za natječaju za dobivanje još 2,9 milijuna kuna za gradnju svoje vinarije?

Ovo je najveće neodgovoreno pitanje koje proizlazi iz optužbi Ureda europskog javnoga tužitelja (EPPO) protiv bivšeg ministra, no ono se samo posredno dotiče inkriminacija protiv njega.

Naime, EPPO tereti Tolušića da je prilikom apliciranja na natječaj za bespovratna sredstva povrijedio proceduru, odnosno da nije obavijestio nadležna tijela da novac koji je nabavio kako bi mogao tražiti još novca za svoju vinariju uopće ne potječe od kredita, nego od misterioznih pozajmnica drugih osoba. U slučaju da je, pak, Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavijestio da novac ne potječe od kredita, nego od pozajmnica, on bi morao reći tko mu ga je pozajmio te posjeduje li ta osoba uistinu ta sredstva, javlja Jutarnji list.

Uvjeti natječaja

“Prvoosumnjičenik kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, nego je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo djelomice ne može dokazati”, naveo je EPPO u priopćenju koje su objavili o otvaranju istrage protiv Tolušića te Željka Ferenca, savjetnika u virovitičkoj ispostavi Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Naime, kako je pojasnio EPPO, Tolušića se tereti da je početkom 2020. podnio prijavu za ulaganje u sektor vina za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednosti 4,659.766,79 kuna, pri čemu je sam morao pronaći oko 30 posto sredstava, da bi mu, kada pokaže da ta sredstva posjeduje, Agencija za plaćanje u poljoprivredi isplatila preostalih 70 posto.

Tolušić je, pak, u svojoj prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obvezne uvjete natječaja, na više mjesta lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom te je u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke, naveo je EPPO i dodao kako je istragom utvrđeno da Tolušić taj kredit koji je “predstavio” nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, nego je sredstva stekao na drugi način, od čega je porijeklo oko milijun kuna za istražitelje ostala nepoznanica.

No, sam krimen, zbog kojeg je sada uhićen, bio je da Agenciju za plaćanje u poljoprivredi nije obavijestio da novac ne potječe iz banke, što znači da, zapravo, nije imao uvjete za dobivanje sredstava iz fondova EU te mu je preostalih 2,9 milijuna kuna isplaćeno na temelju krivotvorine. Kao što je poznato, Tolušić je na kraju dobio sredstva za vinariju te mu je, dakle u dvije tranše, isplaćeno najprije 1,5, a onda 1,4 milijuna kuna. Osim za vinariju, Tolušić i Ferenc osumnjičeni su za tzv. nestajući/nastajući vinograd. Naime, Tolušić se u lipnju 2021. prijavio i za natječaj koji je Agencija za plaćanje u poljoprivredi raspisala za podizanje novih ili obnovu starih vinograda. Jedan od uvjeta za taj natječaj bio je da osoba posjeduje teren na kojemu tek treba zasaditi vinograd. Međutim, Tolušić je, tvrdi EPPO, prijavio zemljište na kojemu je vinograd već postojao.

Nestajući vinograd

Kako bi pribavio potvrdu tehnološkog projekta podizanja vinograda, potrebnu za natječaj, Tolušić ju je zatražio od Ferenca, koji mu ju je, unatoč tome što je znao da tamo već postoji vinograd, ipak izdao. Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu saznali su, međutim, da na Tolušićevu terenu već postoji vinograd te su odbili izdati pozitivno mišljenje. No, slijedi najbizarniji dio. Kako bi zaobišao proceduru, Tolušić je, tvrdi EPPO, počupao čokote iz vinograda te se ponovno prijavio na novi natječaj, sada s livadom na kojoj je bio vinograd, a koja je ponovno trebala postati vinograd. Pribavio je novi tehnološki projekt i aplicirao za potporu od 1,5 milijuna kuna, no ponovno je odbijen jer je Agencija za plaćanje u poljoprivredi provela administrativnu kontrolu te utvrdila da Tolušić ne zadovoljava uvjete. I Tolušić i Ferenc su dan prije ispitani pred istražiteljima EPPO-a te su obojica porekla krivnju. Za razliku od Ferenca, Tolušić je iznio vrlo iscrpnu obranu te odgovarao na pitanja tužitelja.