NEMA OPRAVDANJA: Zašto je Gotovina potpisao udruženi generalski zahtjev za pomilovanje zločinaca

NEMA OPRAVDANJA: Zašto je Gotovina potpisao udruženi generalski zahtjev za pomilovanje zločinaca

Zastupnik u Zagrebačkoj skupštini Trpimir Goluža komentirao je postupak generala Ante Gotovine koji je podržao oslobađanje dvojce udbaša. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Bio je 16.studenog 2012.Dan kad je general Ante Gotovina, nakon sedam godina zatočeništva u Scheveningenu, proglašen nevinim po svim točkama optužbe i pušten na slobodu. Pamtim ga kao jedan od najsretnijih dana u svom životu.Trenutnim i bezuvjetnim oslobađanjem generala Gotovine, Markača i Čermaka, Hrvatska je na međunarodnom sudu potvrdila kristalnu čistoću vlastitog oslobađenja i zauvijek sa sebe skinula potencijalni krimen države stvorene na zločinu koji su joj mnogi tako rado željeli prišiti.Kao dio euforične gomile, na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, dočekao sam pobjedonosni povratak ratnih generala u Domovinu.

General Gotovina obratio nam se vrlo kratko. Iznenađujuće prisebno i odmjereno, svoju poruku sažeo je u jednu jedinu rečenicu: “Okrenimo se budućnosti svi zajedno!”Bilo mi je nevjerojatno s kojom je lakoćom raskrstio s Domovinskim ratom, hrvatskim Judama, godinama bijega i zatočeništva.

Bio je toliko hladnokrvan i širokogrudan da mi se učinilo da smo mi u masi puno sretniji, radosniji, zaneseniji i ispunjeniji njegovim oslobađanjem no on sam. Ali i da je on puno zreliji i mudriji od nas. Godinama nakon toga, izgledalo je da Gotovina gleda isključivo u budućnost. Posvetio se biznisu, radio i stvarao. Vrlo rijetko, isključivo prigodno prisjetio bi se dana ponosa i slave Domovinskog rata. Izbjegavao je javnost i političko određivanje.

Bio je 15. travnja 2022. Veliki petak, spomendan muke i smrti Isusove. I taj dan ću pamtiti.

Zbog generala Gotovine, također.Tog dana u hrvatsku javnost plasirana je tempirana bomba, zahtjeva šestorice hrvatskih ratnih generala za pomilovanje osuđenih Udbinih zločinaca. Jedan od potpisnika tog zahtjeva bio je i general Ante Gotovina.Potpis čovjeka koji je za života postao legenda, simbol Domovinskog rata i svehrvatski nacionalni ponos dao je zahtjevu posebnu težinu. Bez njegova potpisa dokument bi bio bezvrijedan pamflet na kojeg bi rijetko tko obratio pozornost.

S Gotovininim potpisom postao je glavna društvena tema. Ishodište društvenog razdora. Preduskršnji udruženi generalski zahtjev za pomilovanje zločinaca osuđenih na dugogodišnju robiju, kod mnogih je razbio iluziju o društvenoj jednakosti i pravednosti.

U nekih je potvrdio i rasplamsao uvjerenja o nedodirljivosti duboke države.Ne ulazeći u pozadinu Gotovinina potpisivanja moralno teško prihvatljivog zahtjeva jedno je sigurno, general Gotovina učinio je salto mortale i od okretanja svijetloj budućnosti sunovratio se u najmračniju prošlost. Prošlost jednoumlja i svirepih fizičkih likvidacija političkih neistomišljenika. Onu prošlost od koje je kao nepunoljetni mladić utekao u Legiju stranaca.Zašto, ističe Trpimir Goluža.

Foto: Hina