Nenad Bakić tvrdi: Capakova pomoćnica širi lažne vijesti. Evo o čemu je riječ

Nenad Bakić tvrdi: Capakova pomoćnica širi lažne vijesti. Evo o čemu je riječ

Nenad Bakić komentirao je izjavu pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš koja je ustvrdila da osoba cijepljena protiv covida-19 ima 20 puta manju šansu nekoga zaraziti. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Žalosno je kad epidemiolozi nisu ni minimalno informirani pa šire ovakav fakenews. Prema zadnjem velikom istraživanju Imperial College (Ferguson i ostali) i NIHR – šire podjednako (u komentaru).Suprotstavlja se čak i svom vrhovnom vođi ‘epidemiologu’ Gatesu koji je rekao suprotno.Ovakve neistine koštaju jako puno života jer ljudima daju lažnu sigurnost. Iznošenje neistina nikad nije u javnom interesu, te ovakve neistine kod mnogih ljudi smanjuju povjerenje u cijepljenje.

Podsjetimo, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš je izjavila da osoba cijepljena protiv covida-19 ima 20 puta manju šansu nekoga zaraziti, a virus ne može dugo obitavati na sluznici cijepljene osobe”, napisao je Bakić.

Nenad Bakić

Osvrnula se i na tvrdnje protivnika covid-potvrda da su one suvišne i opasne jer cijepljeni ionako šire zarazu.

“Ja bih zapravo radije pitala – šire li cijepljeni zarazu ili bivaju zaraženi, a poznato je da cijepljena osoba 20 puta ima manju šansu nekoga zaraziti. Ipak to baš nije tako. Trebalo bi ipak više, kada se tako nešto hoće ustvrditi, pronaći onda i utemeljene dokaze da je to zaista tako”, rekla je Bubaš.

“Činjenica je da je daleko manji rizik da osoba koja je cijepljena, koja u nekom trenutku može imati virus na sluznici nazofarinksa, zarazi drugu osobu koja nije cijepljena; daleko je manji rizik nego kada se susretnu dvije osobe koje nisu cijepljene, a jedna je zaražena a druga nije”, naglasila je.

Podsjetila je da bolesni koji imaju lakši oblik bolesti trebaju biti kod kuće u izolaciji, i da ne treba dolaziti do kontakta između osobe koja je cijepljena, bez obzira na to što je cijepljena, ili bilo kojeg drugog ukućana sa zaraženima.

“To je pisalo od prvog dana u svim našim preporukama”, istaknula je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a dr. Bubaš.

Dodala je da virus ne može dugo obitavati na sluznici osobe koja je cijepljena, te poručila da treba biti oprezan, savjestan, nositi masku, i da tada neće zaraziti nikoga.

Građani bi trebali pratiti provjerene stranice

Na pitanje kako se struka može boriti protiv lažnih vijesti i je li struka griješila u komunikaciji oko cijepljenja, Bubaš je rekla da je dobila savjet da ‘mora biti malo nježnija u nastupu pred kamerama’. Dodala je da je teško u kratkom vremenu prenijeti pravu poruku.

Naglasila je da bi građani trebali pratiti provjerene stranice – koronavirus.hr, stranice HALMED-a, HZJZ-a i županijskih zavoda.

Naslovna fotografija: Marija Bubaš

Foto: Hina