NENAD ČANAK: Srbi su se počeli triput ljubiti tek 1982. godine: Srpska pravoslavna crkva više nije kršćanska

NENAD ČANAK: Srbi su se počeli triput  ljubiti tek 1982. godine: Srpska pravoslavna crkva više nije kršćanska

U emisiji Nedjeljom u 2 gostuje lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Komentira stanje u Srbiji, odnos prema Rusiji te protivljenju velikog dijela Srbije protiv Europridea. Osim toga govori i o neprestanom zaoštravanju odnosa između Srbije i Hrvatske.

Nenad Čanak, koji se u ranim devededesetima i “šakama borio protiv divljanja šovinista po Vojvodini i protiv protjerivanja Hrvata” današnje stanje u Srbiji okarakterizirao je – boljim.

– Bolje je prvenstveno zato što nema rata, a rat je uvijek izgovor za najgore stvari. Što se tiče položaja Hrvata u Vojvodini – Tomislav Žigmanov ušao je u parlament Srbije kao predstavnik, kazao je. 

Govoreći o jučerašnjem ‘Europrideu’ u Boegradu, na kojemu je i sam sudjelovao kazao je kako “je previše dugo u politici da bi mogao biti pojavno impresioniran”.

‘Aleksandar Vulin, ako ste čuli za taj oblik života’

– Ono što gledamo, uglavnom je šminka za naivne. Ovo je bio ‘nagodbenjački Pride’. Nije bio ni kompromisni – baš se radilo o nagodbi. To mi se nije svidjelo. Imamo ‘pajaca’. On je ministar unutarnjih poslova u odlazećoj vladi. Aleksandar Vulin, ako ste čuli za taj oblik života. Već se ‘izlupetao’ da to nije parada nego ‘policijsko sprovođenje sudionika na koncertu’, kazao je Čanak.

Poanta je da je osim par stotina organiziranih huligana koji su se sukobili s policijom – nije bilo nikakvih okupljanja, dodao je Čanak. Tako ni predstavnika tzv. ultradesnice u Srbiji – koji su najavljivali okupljanja stotina tisuća ‘boraca za konzervativne vrijednosti.

‘Europride – događaj proveden u laboratorijskim uvjetima’

Stranku Boška Obradovića i sličnih – ‘Dveri’ nazvao je opskurnom, a Europride u Beogradu ‘događajem provođenim u laboratorijskim uvjetima’. To što nije bilo nasilja “niti je uspjeh, niti će se time nešto promijeniti”. Samo se ogolila činjenica da ovog trenutka u Srbiji vlada tip ‘dogovorne politike’, smatra – “jer bez autentičnih političkih snaga, koje se autentično bore za nešto – ne možete razviti politički sustav”.  

– Kakve nošnje, kakve tradicije. To su priče za malu djecu. To su izgovori kakve gledam cijeli život, kazao je Čanak podsjetivši na prosvjede iz bivše Jugoslavije na kojima se naprijed uvijek nosila Titova slika i jugoslavenska zastava “jer policija onda neće udariti”. Poslje toga, dodaje – smišljene su nove slike i nove zastave.

– Fraze ‘samoupravni socijalizam’ i ‘aktivna miroljubiva koegzistencija’ danas su postale ‘bez Crkve nema…’, ‘Tko takne u Crkvu je najveće moguće zlo’. Kakve crne narodne nošnje, tko se sjeća narodnih nošnji, do 70-tih su oblačile narodne pjevačice kad su pjevale o čuvanju ovaca, kazao je Nenad Čanak

Zašto se Srbi ljube tri puta, i otkad?

Složio se s konstatacijom da su se Srbi, prema scenama iz starijih filmova krenuli tri puta ljubiti tek oko 1982.. Kazao je da je to zato što je to ruski, ne srpski običaj, te da “ruska agentura radi na tome da Srbija bude ‘fantazmagorija’ srpskog naroda”.

– Novci su ulagani u priču o Srbiji kao nepotopivom nosaču aviona-Rusije. EU ulaže u Srbiju, a Rusija u propagandu. Nitko ne primjećuje da je zastava EU-a na svakoj drugoj investiciji u Srbiji. Ali svi primjećuju huligane i kriminalce na ulicama koji viču ‘Tko je protiv Rusije, taj je protiv Srbije’, tvrdi Čanak.

Rusija pod Putinom, “Treći Reich 21. stoljeća”

Rusku federaciju na čelu s Vladimirom Putinom nazvao je “Trećim Reichom 21. stoljeća”. Radi se, kaže – o zločincima koji imaju pretenzije prema drugim državama i asimiliraju druge narode pod izlikom ‘rasne čistoće’. A to im, kao i uvijek dosad služi – za obračun s neistomišljenicima. Čanak dodaje kako je “javna tajna da Rusi u Srbiji financiraju desničarske grupacije, Crkva Srbije je ispostava moskovske Crkve”.

“Kad se Crkva prestane baviti politikom ja ću se prestati baviti Crkvom”  

– Kad se Crkva prestane baviti politikom ja ću se prestati baviti Crkvom, rekao je Čanak koji je i osobni prijatelj s patrijarhom Porfirijem.

– Mi smo dugogodišnji prijatelji, ali to što se njemu dogodilo je poražavajuće. Nikad ga nisam vidio kao čovjeka koji bi pristao na ovakav tip manipulacije. Čovjeka koji je dao orden Viktoru Orbanu, a koji je par dana prije toga otkrio bistu zločinca Mikloša Hortija. I kakva je to promocija kršćanskih vrijednosti postavljanjem žilet žice na granicu, dodao je. 

“Srpska pravoslavna crkva više nije kršćanska crkva”
Kazao je da “u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ima kršćanstva koliko i seksa u braku – intervali su kraći, a licemjerje veće”.

– Budući da traje od 1054. – kršćanstvo je praktično isparilo i Srpska pravoslavna crkva više nije kršćanska crkva. Kristove riječi heretički tumače ‘etnofiletizmom’ – ne možeš biti Srbin ako nisi zatucana klerikalna budala, rekao je. Prisjetio se svog prijatelja Zorana Đinđića, ubijenog bivšeg premijera.  Tvrdi da je u zadnjih 20 godina, nakon uvođenja vjeronauka u škole –  obrazovni sustav ‘iznjegovao ove koji danas jurišaju na policiju.

A “apsolutni ulazak Rusa u društvo Srbije” dopustio je bivši predsjednik Boris Tadić kad je bilo Naftnu industriju Srbije tj. vojvođanski Naftagas – predao u ruke Gazpromu, ustvrdio je Čanak. Dodaje da su Rusi time dobili kanal za “plaćanje ološi i bandita”. 

Može li se Vučić otrgnuti od ruskog zagrljaja? 
– Aleksandar Vučić ima opciju da se okrene Zapadu pa da ga Rusi ubiju. Druga je da se okrene Rusiji – pa da ga Rusi ubiju. Kad jednom uhvate Srbiju s obje šake, Vučić postaje nepouzdan. Što bi oni držali nekog autentičnog, ako sebi mogu dovesti drugog poput Boška Obradovića koji je na daljinski upravljač iz Moskve?, kaže Čanak.

Dodaje da je jedini način da se nešto promjeni – odustajanje od dogovorne politike i uranjanje u autentičnost, poput Njemačke. Za Vojvodinu je rekao da je pokrajina bez ikakvih prava, od koje i grad Novi Sad ima veći proračun. Ali kaže – neće dati da Vojvodina odumre.

Foto: Screenshot