TOTALNI FIJASKO: Hrvatske vode krivo prognozirale rast vodostaja, a onda su popustile pompozno najavljene “box barijere”

TOTALNI FIJASKO: Hrvatske vode krivo prognozirale rast vodostaja, a onda su  popustile pompozno najavljene “box barijere”

Jedan od problema koji je isplivao na karlovačkom području nakon velikih kiša je upravo nedostatak pravih nasipa koje se u Brodarcima prvi put pokušalo nadomjestiti mobilnim box barijerama koje se pune vodom.

Prvi put je ovaj hrvatski proizvod isproban u ožujku 2019. godine, na vježbi civilne zaštite upravo u Brodarcima gdje je objašnjeno kako jedna box barijera može primiti tonu do tonu i pol vode.

Dobro uigrana ekipa za sat vremena može postaviti 500 metara ovakvih barijera koje bi trebale zaustaviti vodu koja nadire, ali ovaj put nisu uspjele. Zasigurno nije pomogla ni procjena Hrvatskih voda koje su predvidjele vodostaj od 750 centimetara, a bio je pola metra viši, čak 800, javlja N1.

Mnoge su kuće i dvorišta pod vodom. Građani ogorčeni: ‘Zbog čega se nasip ne radi, to nas najviše zanima’

Stanovnici, kojima su jučer tvrdili da problema neće biti, traže odgovor: Zašto su barijere popustile, a mi pod vodom?

“To je bio jedan pokušaj korištenja jedne nove tehnologije. Postavljene su, testirane su. Nažalost, uočeni su neki nedostaci kod njih što ne znači da se ne mogu unaprijediti, ali u ovom slučaju nisu pokazale tražene rezultate”, kaže Mišo Čičak, voditelj službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama.

Foto: N1