Putinov ideolog poziva na opću mobilizaciju: Na pragu smo Trećeg svjetskog rata u koji nas Zapad gura

Putinov ideolog poziva na opću mobilizaciju: Na pragu smo Trećeg svjetskog rata u koji nas Zapad gura

Ruski filozof, poznat kao Putinov ideolog, Aleksandar Dugin, prije nekoliko dana objavio je članak u kojem nakon uspješne ukrajinske protuofenzive daje novi pogled na, kako je službeno nazvana, specijalnu vojnu akciju u Ukrajini, te u kojem poziva na – još rata.

U uvodu Dugin skreće pozornost na nedavnu ukrajinsku protuofenzivu u Harkivu kao prekretnicu u Specijalnoj vojnoj operaciji (SMO), pozivajući na izvanredne mjere da se preokrene njezin tijek (pa je ovo dakle svojevrsno priznanje da Rusija naprosto gubi, op. a.).

Nadalje, Dugin pokušava objasniti da je Zapad zapravo taj koji je objavio rat Rusiji pomažući “operaciju” u Harkivu zalihama oružja, obavještajnim podacima itd. Tvrdi da Zapad sada želi raskomadati Rusiju i “tako je započeo Treći svjetski rat”, javlja Direktno.

Na pragu Trećeg svjetskog rata

“Na pragu smo Trećeg svjetskog rata u koji nas Zapad opsesivno gura. I ovo više nije strah ili očekivanje, ovo je činjenica. Rusija je u ratu s kolektivnim Zapadom, s NATO-om i njihovim saveznicima (doduše, ne sa svima – Turska i Grčka imaju svoj stav, a niz europskih zemalja, prije svega Francuska i Italija, ali ne samo one, ne žele aktivno sudjelovati u ratu s Rusijom). A ipak je prijetnja Trećeg svjetskog rata sve bliža.

Hoće li doći do upotrebe nuklearnog oružja, otvoreno je pitanje. Ali vjerojatnost nuklearnog Armagedona raste svakim danom. Sasvim je jasno, a mnogi američki vojni čelnici (poput nedavno bivšeg zapovjednika američkih oružanih snaga u Europi, Bena Hodgesa) to otvoreno proklamiraju. Zapad više neće biti zadovoljan ni našim potpunim povlačenjem s teritorija bivše Ukrajina, oni će nas dokrajčiti na našem tlu, inzistirajući na ‘bezuvjetnoj predaji’ (Jens Stoltenberg), ‘deimperijalizaciji’ (Ben Hodges), raskomadavanju Rusije”, piše Dugin.

Zbog svega navedenog, termin SMO je iscrpljen i rat mora prijeći u drugu fazu. Dugin stoga poziva građane Rusije da promijene način razmišljanja i prihvate totalni rat, da promijene politički i društveni sustav u Rusiji.

“Mi smo protiv svoje volje sada u ratu, i to se odnosi na svakog građanina Rusije: svatko od nas je na nišanu neprijatelja, terorist, snajperist, diverzantska skupina.

Istovremeno, situacija je takva da je, uz svu želju, nemoguće sve vratiti na početne uvjete, prije 24. veljače 2022. Ono što se dogodilo je nepovratno i ne treba se niti bojati bilo kakvih ustupaka i kompromisa, s naše strane. Neprijatelj će prihvatiti samo našu potpunu predaju, porobljavanje, komadanje i okupaciju. Dakle, jednostavno nemamo izbora”, smatra Dugin.

Svoju ideologiju potpuno očekivano temelji na izravnom odbacivanju ideologije Zapada, globalizma i “totalitarnog liberalizma”, s kako navodi, svim njegovim instrumentalnim podvrstama – uključujući neonacizam, rasizam i ekstremizam, a na nekoliko mjesta spominje “nacistički Kijev”.

Mobilizacija neizbježna

Dugin smatra da je mobilizacija neizbježna, te poziva na mobilizacija cijele nacije koja dovodi do toga da “narod heroj” prihvati borbu protiv Zapada. Predlaže transformaciju gospodarstva prepuštanjem ga državi i ukidanjem bilo kakvog komfora, tvrdeći da će se prirodnim putem pojaviti potrebni ljudi koji će njime upravljati.

A u svemu tome Rusiji će pomoći saveznici i tu Dugin nabraja; pobornici multipolarnosti, kao što su Kina, Iran, Sjeverna Koreja, Srbija, Sirija, Centralnoafrička Republika, Mali, a također, u određenoj mjeri, Indija, Turska, niz islamskih, afričkih i latinoameričkih zemalja (prvenstveno Kuba, Nikaragva, Venezuela).

“Moramo uvjeriti saveznike da smo odlučili nepovratno raskinuti s globalizmom i zapadnom hegemonijom i da smo spremni ići do kraja u izgradnji multipolarnog svijeta”.

U Ukrajini cvjeta otvoreni sotonizam i otvoreni rasizam, a Zapad to samo podržava, kaže Dugin”.

“Imamo posla s onim što pravoslavni starješine nazivaju ‘civilizacijom Antikrista’. Stoga je uloga Rusije ujediniti vjernike različitih vjera u ovoj presudnoj bitci”, zaključuje Putinov ideolog, kojemu je nedavno, podsjetimo, u eksploziji automobila poginula kćer.

Foto: Hina