NIJE IZNENAĐENJE: Ministar Radman i pojedini mediji obmanjivali su javnost. Hrvati uhićeni u Zambiji nisu bili oslobođeni, ovo se moglo očekivati

NIJE IZNENAĐENJE: Ministar Radman i  pojedini mediji obmanjivali su javnost.  Hrvati uhićeni u Zambiji nisu bili oslobođeni, ovo se moglo očekivati

Hrvatski posvojitelji, kojima je jučer sud u Zambiji povukao optužnicu za pokušaj trgovine djecom i krivotvorenje dokumentacije o posvojenju četvero kongoanske djece i naredio da napuste zemlju u roku od 48 sati, zaustavljeni su danas u zračnoj luci u Ndoli pri povratku u Hrvatsku, a kako Jutarnji doznaje iz diplomatskih izvora, zadržani su u pritvoru zbog istih optužbi za koje ih se teretilo.

Imigracijska služba zaustavila ih je u zračnoj luci prije leta za Hrvatsku i ponovno odvela u zatvor u Ndoli, u kojem su bili proveli više od mjesec i pol dana.

Iz Vlade su stupili u kontakt s odvjetnikom koji je rekao da će uskoro biti s hrvatskim državljanima i da su uhićeni zbog istih optužbi. Hrvatska će poduzimati intenzivne diplomatske i političke kontakte na svim razinama u Zambiji i s EU delegacijom, a Ndolu dolazi i hrvatski veleposlanik Cicvarić. Nakon razgovora s klijentima, odvjetnik će javiti i našim vlastima o čemu se točno radi, prenosi Jutarnji list.

Podsjetimo, Teleskop je jučer razgovaro s dvojicom odvjetnika koji su se slažu da je odluka zambijskog suda zapravo pitijska s kojom mogu biti zadovoljne obje strane. Hrvati su praktično slobodni i moraju napustiti Zambiju u roku od 48 sati. Ali im je i poslana poruka da se drže dalje od Zambije jer bi u svakom trenutku moglo biti nastavljeno suđenje, i to s optužbama koje su jako ozbiljne. Jednako tako, s ovakvom kvalifikacijom sudskog procesa, ističu naši sugovornici, optuženi Hrvati ne mogu eventualno tražiti odštetu zbog pritvaranja. U svakom slučaju, optužbe protiv Hrvata nisu odbačene kako je to slavodobitno na presici izjavio ministar Radman Grlić.

Upravo ono na što je jučer upozorava Teleskop, to se danas dogodilo Hrvatima. Zambijske vlasti još jednom su dale do znanja da su Hrvati uhićeni zbog ozbiljnih kaznenih djela i da nema riječi o “oslobađanju od svih optužbi” kako je to jučer izjavio ministar Grlić Radman, a objeručke i nekritički prihvatili brojni mediji.

To je danas priznala i odvjetnica jedne od obitelji uhićenih Hrvata.

“Nemamo nikakvih pouzdanih informacija, još uvijek nisam dobila nikakav dokument iz kojeg bih mogla pouzdano znati temeljem čega su jučer pušteni, temeljem čega im je naloženo da u roku od 48 sati napuste zemlju i temeljem čega su danas ponovno zadržani. Ono što znamo jest da je optužnica jučer povučena, a ne odbačena, što je omogućilo ovakav scenarij koji se danas odigrao, odnosno njihovo ponovno pritvaranje – kaže Sandra Marković.

U Banskim dvorima održan je sastanak parlamentarne većine, nakon čega je ministar pravosuđa Ivan Malenica dao izjave za medije, ponajprije koji se tiču slučaja uhićenih Hrvata u Zambiji koji su u ponedjeljak bili oslobođeni, da bi dan nakon ponovno bili uhićeni u zračnoj luci. 

– Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao i prvi puta. Riječ je o jednoj neobičnoj situaciji. Razgovarao sam s ministrom pravosuđa Zambije koji mi je jutros poslao poruku da su naši državljani na putu prema zračnoj luci – kazao je Malenica, prenosi Večernji list.