NIJE UVJERLJIV: Mateo Beusan i dalje tvrdi da je penal postojao. Šef sudačke komisije mu sve lijepo objasnio

NIJE UVJERLJIV: Mateo Beusan i dalje tvrdi da je penal postojao. Šef sudačke komisije mu sve lijepo objasnio

Prošao je gotovo cijeli dan od polufinala Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru između Hrvatske i Argentine, a bura oko sporne situacije i dalje se ne stišava.
Naravno, tu se misli na kazneni udarac iz kojeg su Argentinci došli u vodstvo te koji je zapravo okrenuo utakmicu u smjeru koji je nakon toga dobila. Za njega smo odmah bili svjesni kako je itekako dvojben.

Mišljenja u svijetu su podijeljena, a dala su ih uistinu mnoge relevantne osobe iz nogometnog svijeta. No što kažu naši eminentni stručnjaci?

Svoje su mišljenje za Dnevnik Nove TV dali predsjednik hrvatske sudačke komisije Bruno Marić te najpoznatije “Oko sokolovo” Mateo Beusan.


Golman Livaković stajao je na mjestu, a igrač Argentine nastavio je svoju kretnju nakon što je uputio udarac i rekao bih da je on došao u kontakt s našim vratarom, tako da se ne radi o kaznenom udarcu”, rekao je Marić.

Mateo Beusan s njim se ne slaže. Bivši internacionalni sudac, a kasnije i delegat, smatra da je Orsato po pitanju kaznenog udarca napravio dobar posao.

“Po mom mišljenju, bio je kazneni udarac i to mogu obrazložiti ovako: prvo, vratar je izvan svojih pet metara, što se tiče pravila nogometne igre, kao i svaki drugi igrač. Koja je bila Livakovića namjera? Spriječiti igrača da ide sam prema golu. U tome nije uspio. Napravio je doskok s obje noge i obje ruke te ostao u raskoraku. Na taj je način spriječio putanju igraču Argentine”, rekao je, no prepun je kritika za Orsatov kriterij:

“Već na samom početku nije dosudio prekršaj na Kovačiću uz samu aut-liniju. Nakon toga nije dosudio prekršaj na Messiju, na nekih 19-20 metara. I naravno, prije pogotka, 99 posto se po putanji vidjelo da je kod Perišićeva udarca bila riječ o udarcu iz kuta, a ne o lopti za vratara”, rekao je Beusan.
Nažalost, sudac Orsato nije išao ni gledati situaciju, nego je vjerovao svom kolegi iz VAR sobe. Istom onom čovjeku koji je 2018. godine Nestora Pitanu pozvao da pogleda situaciju koja je u finalnoj utakmici rezultirala kaznenim udarcem za Francusku.

Ovog puta Massimiliano Irrati nije osjetio potrebu glavnom sucu sugerirati da svoju odluku još jednom potvrdi.

Foto: Hina