Ništa kontra Plenkovića: I znanstvenik Lauc “spašava” premijera od karantene

Ništa kontra Plenkovića: I znanstvenik Lauc “spašava” premijera od karantene

Na samom početku gostovanja u Newsroomu, znanstvenik Gordan Lauc prokomentirao je treba li premijer Andrej Plenković u samoizolaciju jer se susreo s Novakom Đokovićem koji je pozitivan na koronavirus.

Lauc kaže da je potrebno staviti u kontekst koliko je danas situacija drugačija. “U ožujku smo smatrali da se virus prenosi kontaktom. U međuvremenu smo saznali da se prenosi kapljično. Ne bih se složio da ovo nije situacija u kojoj je vjerojatan prijenos virusa. Ne moramo ni pogađati, vidjet ćemo za nekoliko dana hoće li premijer biti pozitivan ili neće.”

Pojasnio je kako je samoizolacija mjera preventive kojom se pokušava spriječiti nekontrolirano širenje virusa, a za premijera kaže da će se trebati opet testirati.

Je li kontakt sa zaraženim tenisačem razlog da Plenković ide u samoizolaciju, Lauc odgovara: “Nisam epidemiolog, moje mišljenje možda nije relevantno. Da sam se našao u toj situaciji, vjerojatno bih rekao da nisam bio u kontaktu s virusom.”

Prema serološkim testiranjima, Hrvatska ima oko dva posto zaraženih. “Nije virus oslabio, ali činjenica je da se ponaša kao većina respiratornih virusa” rekao je pa dodao da je ljeti virus slabiji, javlja N1.

“U ožujku je virus ubrzavao broj zaraženih, danas vidimo da postoji dugačak rep koji se vuče svugdje, ne povećava se. Nisam epidemiolog, ali moja procjena je, dok nemamo tisuće zaraženih i stotine u bolnicama, ne moramo paničariti”, kaže.

Ne postoji definitivan odgovor oko toga zašto je ljeti virus slabiji, govori Lauc, te dodaje da postoji nekoliko pretpostavki.

“Osobno vjerujem da se radi o onome što nazivamo mukozna barijera. U ratu smo s virusima milijunima godina, imamo mehanizme kako se branimo. Jedan od mehanizama je da naša mukozna barijera, koja je prekrivena mucinima, i ona nas štiti, ali zimi ne funkcionira jer je osušimo suhim, hladnim zrakom. Grijanje zimi je neprirodno stanje. Ne mogu garantirati da je točno, ali sigurno je jedan od elemenata”, pojasnio je pa dodao kako zaraženih ima i u Brazilu i Singapuru, ali se vjerojatno u ljetnom periodu virus ne širi na pluća.

Lauc kaže kako najesen cjepivo sigurno nećemo imati i da je za očekivati da bi se najesen mogao širiti i kod nas. Rekao je da je španjolska gripa bila smrtonosnija od koronavirusa, dok obična gripa nije, no za gripu postoji cjepivo.

“Koronavirus sporije mutira. Ne brinu me mutacije virusa, brine me kako ćemo se nositi ako se na zimu vrati teži oblik. Ne očekujem ipak da će biti problema koliko je bilo prije, pametniji smo sad.”

Istaknuo je da je virus manje smrtonosan nego što smo se bojali. “Mlađi od 70 godina ne trebaju se bojati, treba štiti starije. Sigurno se nikad više neće zaustaviti cijela ekonomija”, poručuje znanstvenik.

Foto: Damir Senčar/Hina