Osnivač HDZ-a i Tuđmanov suradnik napao “yugokomunističke gojence”: Nije mu se svidjela ni izjava Ivana Anušića

Osnivač HDZ-a i Tuđmanov suradnik napao “yugokomunističke gojence”: Nije mu se svidjela ni izjava Ivana Anušića

Branimir Glavaš, jedan od osnivača HDZ-a i dugogodišnji suradnik Franje Tuđmana, komentirao je proslavu stote godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika.

“Gledam danas cijeli dan kako djeca Yugokomunističkih gojenaca drže hvalospjeve o Franji Tuđmanu, a od 1989.g. do gotovo sredine devedesetih su neki javno, a neki potiho govorili kako Tuđmana treba uhititi, suditi, pa čak i o banderu objesti.

Neki za potrebe samopromocije danas čak i lažu kako su osiguravali skup u Osijeku kolovoza 1992. Skup u Osijeku kolovoza 1992. osiguravala je redovna osječka policija i pripadnici Službe za zaštitu ustavnog poredka ( SZUP) uglavnom iz Centra SZUP-a Osijek. Što uz mene, može potvrditi i tadašnji pomoćnik ministra MUP-a RH zadužen za SZUP-g. Smiljan Reljić. Sve ostalo je laž”, napisao je Glavaš koji je, iako ga nije imenovao, kritizirao utjecajnog HDZ-ovca Ivana Anušića. On je izjavio da je 1992. godine upoznao Tuđmana na osiguranju jednog skupa.

“Nažalost tada sam ga prvi i posljednji put vidio”, rekao je Anušić za RTL.

Upitan bi li Tuđman bio zadovoljan vizijom Hrvatske danas kaže kako moramo znati da nitko nikada neće dosegnuti visine Tuđmana. “Gradio je državu, stvarao državu nakon višestoljetnog sna. Uzimao je u obzir ljude koji su protiv i one za državu. Tada kada nam je Europa okrenula leđa, ostavila nas nenaoružane, na čelu s njim izborili smo slobodu”, istaknuo je.

Je li velika obljetnica rođenja mogla biti organizirana na većem nivou, tvrdi kako je ovo je velebna obljetnica. “Organiziramo ju kao stranka čiji je on utemeljitelj i čiju ideologiju baštinimo danas. Pitanje je li trebalo biti na višoj razini nema smisla”, ističe.

Što se tiče dvostruke obljetnice, u Zagrebu i Vukovaru, navodi kako je to klasična pojava u hrvatskom društvu.

“Zbog tog smo izgubili predsjednicu. Radimo podjele i mijenjamo sve ono što smo do sada radili. Bespotrebno, ali zašto ne. Netko ga može svojatati na svoj način, obilježiti ga u Osijeku, Splitu”, kaže.

Došao je u stranku kada je Kosor vodila stranku, onda je došao Karamarko pa sada i Plenković, upitan tko je najsličniji Tuđmanu kaže kako je prvi hrvatski predsjednik kategorija za sebe i ne može uspoređivati nikoga u odnosu na njega. “HDZ vodi Plenković, vodi odlično, vodi dobro”, zaključio je.

Foto: Privatna arhiva Branimira Glavaša