Otkriveno koliku plaću ima predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle: Ima “solidna” primanja, ali znatno manja od bankara

Otkriveno koliku plaću ima predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle: Ima “solidna” primanja, ali znatno manja od bankara

Ericsson Nikola Tesla objavio je poziv na godišnju skupštinu. On otkriva kako će ova ICT tvrtka proširiti predmet poslovanja kompanije na neke nove, neočekivane djelatnosti. Među njima su primjerice djelatnost prijevoza otpada, rezanje, oblikovanje i obrada kamena te postava i demontaža privremene prometne signalizacije.

Forbes Hrvatska u veljači je izvještavao o poslovnim rezultatima kompanije. Prošle godine ostvareno je 304,2 milijuna eura prihoda i 22,2 milijuna eura dobiti. U pozivu je objavljeno kako će dividenda iznositi 15 eura po dionici. Uz redovnu dividendu visine 10 eura, to uključuje i izvanrednu dividendu od pet eura po dionici. Dividende će se dioničarima isplatiti 17. srpnja 2024. godine.

Prema pozivu na Skupštinu, fiksna osnovna godišnja plaća jedine članice Uprave Gordane Kovačević u 2023. godini iznosila je 329.765 eura. Taj iznos nije dovoljan za točan izračun njezine mjesečne neto plaće, no kad bi se iznos podijelio samo na 12 plaća (bez primjerice božićnice i nekih drugih elemenata na koji se bruto iznos može rasporediti) mjesečna neto plaća iznosila bi oko 17.400 eura, piše Forbes.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Baby Lasagna otvoreno progovorio o tome zašto su njegovi roditelji morali napustiti rodnu Liku: Majka mu je iz istog “sela” iz kojeg je i bivši ministar Darko Milinović

Osim njega, Kovačević je u 2023. godini isplaćeno i 126.605 eura bruto godišnjeg bonusa. Vrijednost dodatnih pogodnosti poput službenog automobila, prehrane, sistematskog pregleda i slično u 2023. godini iznosili su 7409 eura. U 2023. godini predsjednici Uprave nisu dodijeljene vlastite dionice Ericssona Nikola Tesla.

U pozivu na skupštinu objavljeni su i bruto 1 iznosi godišnjih naknada za članove Nadzornog odbora. Olgica Spevec dobila je 23.747 eura, Ana Vrsaljko Metelko 17.738, a Petar Šimundža 17.061 euro. Dvojica inozemnih članova Nadzornog odbora koje predlaže švedski Ericsson sukladno politici njihovog poslodavca odrekli su se prava na naknadu za članstvo u Nadzornom odboru. Nedavno su objavljeni i rezultati za prvo tromjesječje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Marijana Puljak pitala ministra Dabru: Jeste li vi diplomirali?

Tvrtka je ostvarila neto dobit od 6.4 milijuna eura, a to je 18.3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U konsolidiranom nerevidiranom financijskom izvještaju za prvo tromjesečje iskazani su ukupni prihodi nešto veći od 54 milijuna eura, što je 23.4 posto manje nego lani. Ukupni rashodi od 44.2 milijuna eura manji su za 24.3 posto.

Uprava ENT-a u popratnom priopćenju istaknula je da su obilježja prvog ovogodišnjeg kvartala nastavak stabilnog poslovanja i realizacija sukladna planu. Kako je navedeno, ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 1.1 milijun eura te je osigurana solidna razina knjiženih narudžbi za nastavak poslovne godine.