Ovakva solidarnost nije uobičajena u puno bogatijim zemljama: Mala Nadija dobit će lijek od četiri milijuna kuna

Ovakva solidarnost nije uobičajena u puno bogatijim zemljama: Mala Nadija dobit će lijek od četiri milijuna kuna

U moru loših vijesti kojima smo zbog nesređenih prilika u državi svakodnevno izloženi, događaju se i neke dobre koje zaslužuju da ih se istakne. Jedna od njih svakako je i odluka riječke bolnice da trogodišnjoj djevojčici Nadiji iz Pule koja boluje od Battenove boleti omogući korištenje skupog lijeka koji joj je jedina nada za ozdravljenje.

Cijena lijeka za jednogodišnju uporabu je 4 milijuna kuna i nabavit će se u najkraćem mogućem roku, to znači za dva do tri tjedna. Djevojčici je zbog te rijetke genetske bolesti koja pogađa živčani sustav, stanje iz mjeseca u mjesec sve gore, ima epileptične napadaje, gubi motoričke funkcije, vid i mentalne sposobnosti.

I ova brza reakcija Povjerenstva riječkog KBC-a kao i prethodna sugestija ministra zdravstva Milana Kujundžića da o tome treba odlučiti struka, iz čega se moglo isčitati da lijek treba nabaviti, ako se pokazalo da može pomoći, došla je nakon što je njena majka odlučila s tim izići u medije. Nije optuživala nikoga svjesna da je riječ o izuzetno skupom lijeku, molila je samo da njeno dijete koje je rođeno zdravo, dobije priliku za liječenje prije nego što joj se potpuno uruši zdravlje.

Nakon toga su se javili brojni pojedinci i privatne tvrtke koje su iskazale spremnost sudjelovati u prikupljanju sredstava za malenu djevojčicu kako bi dobila priliku za ozdravljenje. Ovakvi slučajevi vraćaju vjeru u ljude i međusobnu solidarnost koja nas je krasila u vrijeme kada nam je bilo najteže. Lijek će, koji treba doći iz Amerike, platiti bolnica, a poslije će se ići u pokrivanje tog iznosa.

Ovdje treba reći i da hrvatski zdravstveni sustav, iako na njega imamo puno primjedbi, ipak još uvijek pruža neke usluge koje ne bismo mogli imati u državama gdje se sve, baš sve, što nekom bolesniku treba mora platiti iz vlastitog džepa. A ako to pojedinac nema, ili mu to zdravstveno osiguranje ne pokriva, osuđen je na odbacivanje i čekanje izvjesnog kraja.

Na sreću, kod nas još nije tako, pa će mala Nadia iz Pule, nakon što uskoro počne dobivati lijek, nadamo se, polako ozdravljati i još dugo se igrati sa svojom starijom sestrom, majkom i bakom, koje smo vidjeli u televizijskim prilozima o njima.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina