Rasprava o reviziji Vatikanskih ugovora kao naručena za HDZ: Sad može pokazati svoje izblijedjelo demokršćansko lice

Rasprava o reviziji Vatikanskih ugovora kao naručena za HDZ: Sad može pokazati svoje izblijedjelo demokršćansko lice

Klub zastupnika Glasa i HSU-a zatražio je u travnju prošle godine reviziju četiri ugovora sa Svetom Stolicom. Poslijepodne je o tome bilo riječi u Hrvatskom saboru, a jučer navečer i u HRT-ovom Otvorenom.

Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a, pojasnio je da se traži promjena modela financiranja jer su u vrijeme sklapanja ugovora uvjeti bili bitno drugačiji. Anto Mikić iz Hrvatskog katoličkog sveučilišta kaže da Crkva troši novac na isto na što ga je trošila i zadnjih 2000 godina – na održavanje svojih bogoštovnih objekata, na znanstvenu djelatnost, na materijalne potrebe svojih svećenika, prenosi tportal.

Prema mišljenju Mikića radi se o političkoj temi.

‘Amsterdamska koalicija se tu pojavila kao konkurencija SDP-u pa i SDP pokušava uskočiti u taj vlak. Bojim se da je to ipak kratkotrajna računica, koja će prema mom mišljenju koristiti HDZ-u. HDZ će imati priliku pokazati svoje demokršćansko lice baš nekako u trenucima kad je ono javno načeto iz jednog desnijeg dijela političkog spektra. Čak će se uz HDZ morati svrstati i neki njegovi politički protivnici iz desnice, pa zajedno s njime braniti ugovore sa Svetom Stolicom. Vjerujem da motiv nije sama izmjena ugovora’, istaknuo je i kazao da vjeronauk nije uveden potpisivanjem ugovora sa Svetom Stolicom, a niti povrat imovine nije iniciran sporazumima, već zakonom koji je Hrvatski sabor donio prije nego su potpisani ti ugovori, zaključio je Mikić.