Papin izaslanik kod Bozanića: Provjerava kako je završio proces protiv prebendara

Papin izaslanik kod Bozanića: Provjerava kako je završio proces protiv prebendara

Józef Michalik, umirovljeni nadbiskup Przemyśla u utorak je u Zagrebu posjetio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, a u razgovoru je, uz ostalo, razmotreno pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara, priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Kako se navodi u priopćenju, “u skladu s dogovorom između zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i kardinala Marca Quelleta, prefekta Kongregacije za biskupe od 20. veljače 2019., programiran je bratski posjet mons. Józefa Michalika, umirovljenog nadbiskupa Przemyśla i donedavno predsjednika Poljske biskupske konferencije, koji je sinoć stigao u Zagreb i danas prije podne posjetio kardinala Bozanića”.

U dužem razgovoru razmotrena su razna pitanja, a u prvom redu, dodaje se u priopćenju, “razmotreno je pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara, o čemu je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije izdao priopćenje 7. ožujka ove godine”.

Nakon susreta nadbiskup Michalik i kardinal Bozanić u zagrebačkoj katedrali pohodili su grob blaženog Alojzija Stepinca, ističu iz Tiskovnog reda Zagrebačke nadbiskupije.

Idućih dana, najavljeno je, mons. Michalik susrest će se s pomoćnim biskupima zagrebačkim i nekim drugim svećenicima. “Na završetku pohoda 5. travnja ove godine bit će završni susret kardinala Bozanića i mons. Michalika, kojim će se zaključiti bratski posjet kojega je cilj rasvijetliti pitanja nužna za nastavak obnove Statuta drevnih institucija Zagrebačke nadbiskupije koji je započeo s rješavanjem pitanja vezanih uz Zbor prebendara”, navodi se u priopćenju.

Zagrebačka nadbiskupija i dalje nema nema novih članova Zbora prebendara nakon, kako navode mediji, afere iz siječnja prošle godine kada je smijenjeno svih sedam prebendara. Imenovanja onih koji će brinuti o imovini u crkvenom vlasništvu uslijedit će nakon što Kongregacija za kler potvrdi novi Statut Zbora prebendara. A tim novim Statutom, piše Jutarnji list, prebendarima će se ograničiti moć te će im se uvesti kontrolni mehanizmi koji će nadzirati njihov rad, upravljanje financijama i nekretninama.

Večernji list neslužbeno doznaje da je mons. Michalik poslan iz Vatikana na zagrebački Kaptol u “svojevrsnoj istražiteljskoj misiji”.