Plenković potpuno marginalizirao Brkića: Može li s Resslerom i Šuicom uvjerljivo pobijediti na izborima za Europski parlament

Plenković potpuno marginalizirao Brkića: Može li s Resslerom i Šuicom uvjerljivo pobijediti na izborima za Europski parlament

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković napokon je složio HDZ Grada Zagreba onako kako to njemu odgovara. Na obilježavanju 29. obljetnice osnutka organizacije HDZ-a Sesvete osobno je najavio da će predsjednik Gradske skupštine postati  Drago Prgomet, a da će Andriju Mikulića u Skupštini Zagreba zamijeniti kipar Ivan Kujundžić. Poznato je da će umjesto Mikulića u Sabor ući Ante Plazonić. Ovo je tek uvertira u konačni obračun sa strujom Milijana Brkića koja bi mogla ostati bez ikakvog utjecaja na politiku stranke.

Kako sada stvari stoje, Plenković će u petak objaviti listu za Europski parlament  s ljudima od svog povjerenja s tek ponekim ustupkom  konzervativnijoj struji. Iako konačni sastav liste zna tek Plenković i njegovi najbliži suradnici, sasvim je sigurno da će se  visoko na listi naći Karlo Ressler i Dubravka Šuica. Velike se nade polažu i u Tomislava Sokola, a ne bi bilo iznenađenje da Plenković ponudi solidno mjesto na listi i svom glavnom analitičaru Robertu Kopalu.

Milijan Brkić  ostao je bez ikakva utjecaja na sastavljanje lista, a čini se da neće pružati otpor sada sve očitijoj političkoj marginalizaciji. Dobri poznavatelji stanja u HDZ-u ističu da Brkić nema snage pokrenuti bilo kakvu akciju jer nema  utjecajnijih ljudi u stranci koji bi ga podržali. Davor Ivo Stier nije u najboljim odnosim s Andrejom Plenkovićem ali on nikad nije bio u bliskim odnosima s Brkićem. Koliko god bio nezadovoljan s time što Plenković forsira svoje “mlade lavove”, koji nemaju uporište u stranci i biračkom tijelu, Stieru nije padalo na pamet da ide u bilo kakve kombinacije s Brkićem. Dobre izglede da bude na listi ima i Miro Kovač koji je u dobrim odnosima s Milijanom Brkićem. Ovakvim potezom  Plenković bi donekle zadovoljio desnu struju, ali bi, što mu je u ovome trenutku još važnije, dodatno izolirao Brkića.

Plenković neće imati problema sa sastavljanjem liste, ali bi zato mogao imati problema na samim izborima, iako u ovom trenutku HDZ stoji jako dobro u anketama koje mu predviđaju najmanje pet mandata. Dubravka Šuica i Karlo Ressler nemaju snažnu izbornu bazu i nije nemoguće da se dio tradicionalno HDZ.ovog biračkog tijela odluči za neku drugu opciju.