Pernar u problemima: Sudac mu zabranio pristup splitskim školama

Pernar u problemima: Sudac mu zabranio pristup splitskim školama

Sudac Općinskog prekršajnog suda u Splitu izrekao je bivšem saborskom zastupniku Ivanu Pernaru mjeru zabrane pristupa odgojno-obrazovnim institucijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji na tjedan dana te je pušten na slobodu.

Pernara je splitska policija danas popodne privela, uz optužni prijedlog, na Općinski prekršajni sud u Splitu zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju i narušavanju javnog reda i mira. Sudac mu je izrekao zaštitnu mjeru zabrane pristupa odgojno-obrazovnim institucijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji na razdoblje od tjedan dana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Thompsonov odvjetnik: Griješite ako mislite da je Turudić izabran zato da pohrvati DORHIvan Pernar je popodne uhićen nakon što je policija dobila poziv ravnatelja škole pred koju je stigao, a provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je u utorak 13 sati u zoni odgojno-obrazovne ustanove, koristeći društvene mreže, najprije organizirao i pozivao na javno okupljanje, kazali su u policiji, javlja HRT.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: MASKE SU PALE: Balkanski izbor „europejca” Plenkovića. Turudić je problem, a ne rješenjeTamo je održao mirno javno okupljanje radi javnog izražavanja i promicanja vlastitih uvjerenja i ciljeva, na kojem je nazočilo više stotina učenika srednjih škola, a navedeno javno okupljanje nije prijavio nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji. Na okupljanju je organizirao i održao ‘natjecanje u izdržaju i sklekovima’ u koje je uključio više učenika srednje škole, te je pobjednike natjecanja novčano nagradio.

Policija kaže i kako su utvrdili da je na tom okupljanju na kojem su se još uvijek nalazili učenici, došlo i do narušavanja javnog reda i mira tako što je iz skupine koja se okupila bačeno više jaja prema tri osobe. Uz sve to je istog dana preko društvenih mreža pozivao na javno okupljanje ispred druge odgojno-obrazovne ustanove u Splitu da bi u srijedu u jutarnjima satima osobno došao u osnovnu školu.

Sumnjiči ga se da je u cilju promicanja osobnih ciljeva iskoristio osobe mlađe životne dobi – srednjoškolsku populaciju, među kojima i maloljetnike, odnosno na opisani uznemiravajući i ponižavajući način poticao učenike da se natječu radi njegove osobne promocije. Time je narušio javni red i mir i izazvao zgražanje većeg dijela javnosti jer je snimljene sadržaje s okupljanja na kojima se nalaze učenici objavio na društvenim mrežama.

U utorak je Pernar okupio učenike Srednje prometne škole od kojih je tražio da rade sklekove i plankove, a najboljeg je nagradio sa sto eura. Tada je izbio i incident u kojem su učenici napali novinarku Slobodne Dalmacije kojoj su vikali uvrjedljive riječi i gađali je jajima. Slobodna Dalmacija navodi da će protiv Pernara biti podnesene dvije prijave – zbog prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i prekršaja iz Zakona protiv javnog reda i mira.

Pernar je o tome objavio status na društvenoj mreži na kojoj govori koju je kaznu dobio. Prema Pernarovim riječima sud je odlučio da će naknadno donijeti odluku o ispitivanju svjedoka, točnije hoće li utvrđivati činjenice i okolnosti vezane za taj slučaj.

“Dragi prijatelji, prije nego vam prepričam okolnosti mog uhićenja, navest ću da se u petak gledamo u Bujici.

Sve se dogodilo za vrijeme objeda kada me troje policajaca u civilu izvelo iz restorana i odvelo u policijsku postaju.

Tamo sam bio suočen s optužbama da sam organizirao okupljanje stotina mladih ispred Prometne škole u Splitu, te sam nakon višesatnog zadržavanja odveden pred sud.

Sutkinja Suzana Budimir me upitala osjećam li se kriv, na što sam rekao da ne, ali sam prije davanja obrane tražio da mi se odgovori na pitanje je li unaprijed odlučeno da sam ja kriv, odnosno dali se suđenje vodi samo zato da se ispuni pravna forma ili ju uistinu zanima istina i činjenice bitne za moj predmet.

Da je odgovorila da će me osudit bez obzira na to što ja rekao, odustao bi od davanja obrane jer ne vidim smisla u sudjelovanju u namještenom postupku čiji je ishod poznat i prije nego je počeo, ali ona je na moje iznenađenje rekla da ju zanima što imam za reći i da želi utvrditi istinu, potom je dodala: moja je dužnost utvrditi što je istina i zato ste vi danas ovdje.

Potom sam krenuo s iznošenjem obrane u kojoj sam naveo da me policija lažno optužuje za organizaciju političkog skupa pred Prometnom školom, objasnio sam da su učenici koji su se tamo zatekli tamo bili zato jer je bila međusmjena odnosno trenutak kad je nastava završila i da su se zato zatekli pred školom, a ne zato jer su bili dio mog javnog okupljanja kao što policija tvrdi.

Policija je tvrdila da su oni bili tamo jer sam ih ja tamo pozvao, iz političkih razloga i da su stotine mladih moji simpatizeri. Na što sam ja rekao da je jedini način na koji bi se moglo utvrditi u kojem svojstvu su oni tamo bili nazočni, kao slučajni promatrači ili moji politički aktivisti koji na moj poziv dolaze gdje im ja kažem taj da ih se sve dovede na sud kao svjedoke i ispita zašto su bili u tom trenu ispred škole, odnosno jesu li bili dio mog političkog skupa ili su se tamo našli jer je bilo vrijeme kad je nastava završila”, napisao je Pernar.