Thompsonov odvjetnik: Griješite ako mislite da je Turudić izabran zato da pohrvati DORH

Thompsonov odvjetnik: Griješite ako mislite da je Turudić izabran zato da pohrvati DORH

Davorin Karačić, odvjetnik i član Hrvatskih suverenista, komentirao je imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Smatra da Turudić nije imenovan na čelo DORH-a da ga “pohrvati” nego da spriječi curenje dokumenata koji mogu naštetiti Plenkoviću i HDZ-u. Davorin Karačić je u javnosti poznat kao “Thompsonov odvjetnik”.

“Ako netko misli da je Turudić izabran zato da pohrvati DORH, griješi. Nisu ga ni predložili u cilju da od DORH-a napravi instituciju kakva nije a trebala bi biti nego su ga odabrali da spriječi curenje informacija iz sustava, budući u tom sustavu caruje sustav, ideološki i na druge načine povezan s ljevicom i medijima.

Izbori su blizu, pa bi baš poput ovih posljednjih poruka, koje u svojoj suštini ne znače ništa osim činjenicu da je jedan sudac bio u dobrim odnosima s osobom koja je osumnjičena za kažnjive koruptivne radnje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: MASKE SU PALE: Balkanski izbor „europejca” Plenkovića. Turudić je problem, a ne rješenje

Ako netko pak misli da su lijevi političari i mediji, urlikanjem protiv Turudića na braniku zaštite vladavine prava i zakonitosti, taj griješi još više.

Nikakva vladavina prava ni zakonitost ljevici ne znači ništa ako se intimno-vrijednosno-politički ljevica ne slaže s onim kako zakon kaže.

Ove predstave za raju samo su pokazale duboki moralni gnjilež ljevice koja kao i sve ostalo na što baci šapu, pravosudne institucije vide tek kao polugu za promicanje njihovih ideja te obračuna s neistomišljenicima.

Što li li će tek biti kad ja budem nominiran na neku visoku funkciju? Pa tu će sve frcati od poznanstava s “huliganim”, “fašistima” i “ratnim zločincima”, ističe suverenist.

Bivši glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Krunislav Olujić u Newsroomu je s Domagojem Novokmetom komentirao izbor Ivana Turudića za novog šefa DORH-a.

“U međuvremenu se dogodilo nešto što potpuno diskvalificira Ivana Turudića kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Između razgovora u Vladi i upućivanja prijedloga Vlade po predsjedniku Vlade Plenkoviću dogodila se jedna neprihvatljiva stvar i koja diskvalificira Turudića kao kandidata, a to je da je sudjelovao u razgovoru na koalicijskom sastanku HDZ-a s koalicijskim partnerima, što je nedopustivo jer se ovog puta bez ikakve maske Turudić kvalificirao kao stranački čovjek”, kazao je Olujić

“Turudić, da je imao imalo obraza i svijesti o funkcioniranju Hrvatske kao pravne države i mjestu i ulozi državnog odvjetnika u sustavu pravosudne vlasti i kao neovisnog tijela nije se smio pojaviti na tom sastanku i sebe cjelokupnoj hrvatskoj javnosti prikazati kao stranačkog kandidata. Ovako je totalno i do kraja sebe diskvalificirao, neovisno što je danas dobio većinu upravo tih partnera”, dodao je.

Naveo je i što je najviše sporno u vezi Turudića. “Stranačko lobiranje oko županijskog suda, laganje pred saborskim odborom za pravosuđe, spoznaja da se družio s osobama koje su došle pod udar kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske i da si se ti kao predsjednik županijskog suda sastao s tim osobama.”

Smatra da su to stvari koje ga diskvalificiraju kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Kaže da je predsjednik Vlade Andrej Plenković branjenjem Turudića “zakucao posljednji čavao u lijes Hrvatske kao pravne države”.

“Takva osoba nije smjela doći”, rekao je o Turudiću. “To je najmoćnija pozicija u hrvatskoj sudbenoj vlasti.”

Navodi da Turudić može utjecati na sve predmete koji su u nadležnosti DORH-a. “Pučki rečeno, svemoguć je, pa čak i odlučuje o odustanku kaznenog progona, može kazneno progoniti po nalogu političke opcije koja ga je izabrala.”

Foto: Hina