Plenković može biti sretan: Gradonačelnici iz “krivih stranaka” nalaze se u nemogućoj situaciji

Plenković može biti sretan: Gradonačelnici  iz “krivih stranaka” nalaze se u nemogućoj situaciji

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegov riječki domaćin Marko Filipović izrazili su nezadovoljstvo predloženom Vladinom poreznom reformom, uvjereni da se ona opet provodi preko leđa lokalne samouprave, a posebno velikih gradova.

Puljak je iznio podatak da će ukidanjem prireza Grad Split ostati bez oko 12 milijuna eura u proračunu, dok je Filipović izračunao da će riječka gradska kasa ostati bez oko 9 milijuna eura. Oni su poručili da se na taj način koči razvoj Splita i Rijeke, ali i Zagreba te su uvjereni da je riječ o predizbornom potezu i kažnjavanju onih sredina koje su progresivne i nisu HDZ-ove.

Filipović i Puljak ocijenili su da se premijer Andrej Plenković i Vlada odnose prema velikim gradovima kao da su vazali, a trebali bi biti partneri i zajedno planirati razvoj na dobrobit svih građana Hrvatske, javlja Novi list.

– Predložena porezna reforma tiče se svih velikih gradova s obzirom na to da će najveći teret porezne reforme podnijeti gradski proračuni. Predstavljanje porezne reforme bio je igrokaz u režiji premijera Andreja Plenkovića.

Nismo vidjeli ni jedan analitički podatak koji je podloga za ovaj materijal, to se ne spominje ni u jednom strateškom dokumentu. Nikakve komunikacije s predstavnicima lokalne samouprave nije bilo. Svi smo mi za povećanje plaća, ali premijer Plenković povećava plaće i stavlja gradonačelnike u poziciju da te plaće smanjuju.

Živimo u visokocentraliziranoj državi u kojoj 12 posto ukupnih prihoda ostaje lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a 88 posto državi. U tome je problem. Poznato da su najrazvijenije europske zemlje one koje su decentralizirane. Naša državna vlast se pravi da to ne zna, ogorčen je riječki gradonačelnik.

Filipović je ocijenio da je porezna reforma bacanje prašine u oči i srljanje gusaka u magli.

– Lako je na teret lokalne samouprave reformirati porezni sustav. Ukidanjem prireza riječki proračun ostat će bez devet milijuna eura, a riječ je o sredstvima iz kojih se financiraju dječji vrtići, škole, programi u obrazovanju, javni prijevoz, civilni sektor… Ukidanje prireza je predizborni trik. Ako je i od HDZ-a, previše je. Očekujemo detaljno predstavljanje kompenzacijskih mjera.

Ono što nam nude vrlo je komplicirano s obzirom na to da porezna uprava izdaje porezna rješenja, a mi kao lokalna samouprava nemamo uvid u te podatke. Bit će jako teško bez njih planirati proračun za sljedeću godinu.

Ono što je Vlada ponudila je ponižavanje lokalne samouprave, načela suspidijarnosti i Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Izuzetno smo nezadovoljni pristupom Vlade i nadam se da će njihova bahatost doći na naplatu na izborima. Barem se nadam. Trebamo svi dići glas, izjavio je Filipović.

Predizborni potez

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak složio se da su u Hrvatskoj plaće male, a uvjeren je da bi one prosječno bile veće za 500 eura da na vlasti nije HDZ.

– Centralna država mogla je biti racionalna i štedljiva i tako provesti racionalizaciju. Ovako je izvršen udar na najveće gradove. Obračunavaju se sa Zagrebom, Rijekom i Splitom zbog progresivnosti tih sredina. Na gradskoj razini mi racionalno upravljamo novcem građana, štedimo, planiramo projekte.

Ovim potezom Vlada nije uzela gradovima, uzela je izravno građanima velikih gradova. Gradovi bi trebali biti pokretač razvoja, a sada nas stavljaju u situaciju da zbog manjka proračunskih prihoda razmišljamo o poskupljenju cijena komunalnih usluga.

Napravit ćemo sve što možemo da do toga ne dođe, ali nas dovede u vrlo tešku situaciju, pojasnio je Puljak.

On je podsjetio da bi državna vlast trebala omogućiti velikim gradovima da upravljaju pomorskim dobrom kako bi se potakao razvoj.

– Umjesto toga imamo ovakve porezne reforme koje su obačun s gradonačelnicima velikih gradova. Nema nikakve sumnje da je riječ o predizbornom potezu, uvjeren je Puljak.

I riječki i splitski gradonačelnik upozoravaju da se ovakvom poreznom reformom stvara financijska nestabilnost i nemogućnost kvalitetnog planiranja proračuna za sljedeću godinu.

– Država je mogla preuzeti plaće zaposlenih u dječjim vrtićima, vatrogasaca i pomoćnika u nastavi kao što smo mi predlagali, ali to nije učinjeno.

Inzistirat ćemo na kompenzacijskim mjerama jer bez njih naši proračuni neće biti održivi, kazao je Filipović.

Da situacija nije bezazlena složio se i Puljak koji je naveo da bi Split na godišnjoj razini mogao ostati bez oko 12 milijuna eura, a bila su predviđena ulaganja u predškolski odgoj na godišnjoj razini od oko pet milijuna eura.

– Vlada nas tretira kao vazale, a gradovi bi s Vladom trebali imati partnerski odnos budući da su oni pokretač razvoja, zaključio je Puljak.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina