Plenković neće u Bleiburg ni ove godine: Za razliku od vodstva HRT-a, on nikad neće tužiti novinare

Plenković neće u Bleiburg ni ove godine: Za razliku od vodstva HRT-a, on nikad neće tužiti novinare

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u subotu 16. ožujka u njemačkom Essenu “Steiger” nagradu u kategoriji Europa i pritom pozvao na jedinstvo Europe, a već dan kasnije dao je ekskluzivni intervju za RTL Danas, u kojem se osvrnuo na cijeli niz gorućih tema.

A ona najbitnija u političkom smislu za premijera i njegovu stranku svakako su europski izbori.

“Bit će 26. svibnja i vjerujem i da će ih predsjednica 26. ožujka raspisati. Želimo opet biti najbolji i siguran sam da ćemo potvrditi dominantnu poziciju HDZ-a”, rekao je premijer Plenković pa je još jednom prokomentirao situaciju oko ministrice Žalac:

“Ona će ostati ministrica u ovoj vladi do kraja mandata. A hoće li biti na listi za europske izbore, ne znam, još lista nije sastavljena.”

Ipak, s obzirom da premijer govori o europskim vrijednostima, dovodi se u pitanje kako može dopustiti da netko u njegovoj vladi tri godine krši zakon.

“Najbitnije da je djevojčica dobro. A što se tiče vozačke dozvole… Ne znači da ministrica ne zna voziti.”

Premijer je stigao ovog vikenda biti i na prosjevu #spasime, ali na njemu nije bilo ministrice Murganić. Također, ostavlja se dojam zašto se morao dogoditi prosvjed da bi se nešto počelo mijenjati.

Osim obiteljskog zakona, konstantno goruća tema svakako jest ona oko Uljanika. Jer, još se ne zna hoće li biti stečaja, restrukturiranja i o kojim se brojkama radi…

“Kad bi to bilo tako jednostavno, svi bismo tim brojkama baratali točno dugi niz godina. Nije to baš tako transparentno. Donosit će se jedna jedinstvena odluka na temelju točnih i provjerenih informacija. Ovaj tjedan imat ćemo nekoliko sastanaka na tu temu i izračunat ćemo točno što je bolje i na koji način pristupiti rješenju problema.”

Pitanje je i hoće li koalicijski partner SDSS biti na sastanku, prvenstveno Milorad Pupovac.

“Još se nisam čuo s njim, ne znam što je. Njega morate pitati gdje je”, kazao je premijer pa komentirao slaže li se s njegovom reakcijom vezano uz paljenje na karnevalu: “Ne uzrujavam se oko satire, ne bih pobrojao koliko puta su mene spalili.”

Spomenuo je premijer Plenković i da postoje ljudi koji se trude polarizirati društvo, ali nije želio govoriti o imenima. Zato je rekao da HRT pretjeruje s tužbama prema novinarima.

“To je bila katastrofalna odluka, već sam rekao”, premijer je bio jasan pa spomenuo i tužbe kontra novinara općenito:

“Govorimo o tome ima li slobode medija i po meni ima. Tražio sam i ući u detalje tih tužbi, zanimalo me o čemu se radi. Političari moraju biti spremni prihvatiti kritiku i ja nikad ne bih tužio, to bi bilo nenormalno.”

Donedavno se činila takvom i jedinstvena kolona u Jasenovcu.

“Izrazili smo želju da se organizira jedinstvena komemoracija porukom antifašistima i židovskoj općini. Naš je stav jasan, želimo se pokloniti žrtvama ustaškom režima.”

S druge strane, u Bleiburg neće ići, no ima stav o zabrani mise u tom austrijskom mjestu. “Imam druge obveze, ali ja neću ići. Moji izaslanici hoće, kao i prošlih godina. Oko mise smo spremni pomoći koliko možemo, Sabor je pokrovitelj komemoracije i ona je bitna, treba se održati bez obzira na služenje mise. Taj dio ovisi o Hrvatskoj i Austrijskoj biskupskoj konferenciji.”

I dok nema liste za europske izbore, nanovo se vraća i pitanje kad će se predsjednica izjasniti hoće li u utrku za Pantovčak.

“Konstantno smo u kontaktu i nemamo nikakav razlog da je ne podržimo. Ima najveće šanse, rezervnu opciju nemamo i slobodna je davati kritike, iako se ne slažem s njenom da se lošije živi nego prije dvije godine. Svi imaju pravo na svoj stav, otvoreni smo za sve sugestije.”